Excursie Wijngoed Dassemus

Wijngoed Dassemus in Chaam

Vlakbij Chaam, verscholen tussen de bossen, ligt een klein pareltje, wijngoed Dassemus. Een uitstekend, geheel biologisch wijnbedrijf van 6 hectare. De wijngaard grenst aan natuurgebied ’t Beek en ligt er weelderig bij, middenin het groen. Door de omgeving lopen vele beekjes, zoals de Aa en de Mark, die ontspringen in het Turnhouts Vennengebied.

Chaams genoegen en Chaampagne

Ron Langeveld en Monique van der Goes werken zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Bemesting geschiedt met gecomposteerd planten- en gft-afval en met mest van eigen geiten en kippen. Ze maken witte wijnen, waaronder de Chaams Genoegen (van de druiven riesèl, souvignier gris en johanniter,) een rosé, rode wijnen, een ‘Chaampagne Brut’ en – uitzonderlijk voor Nederland – een orange wine! Orange wine is witte wijn gemaakt op de rode wijn manier: de druivenschilletjes vergisten mee, zodat er kleurstoffen, smaakstoffen en tannines in de wijn komen, wat een enorm smaakvolle “witte” (eerder oranje) wijn oplevert. In de winter wordt er eau de vie gestookt.

Vanuit Wijngoed Dassemus lopen we door de wijngaard zo de bossen in van het Broek en landgoed Valkenberg. Mooie, gemengde loofbossen onderbroken door weitjes en hier en daar een ven. Via het Sint Annabosch en Landgoed Anneville bereik je uitspanning de Fazanterie in het Ulvenhoutse Bos. De wandeling eindigt weer bij Wijngaard Dassemus in  Chaam.

Lees meer op www.dassemus.nl

Meer zien? Kijk dit filmpje van Omroep Brabant. 

ga je mee? 

VERSCHOLEN IN HET GROEN: WIJNGOED DASSEMUS