Wie is Els Groot?

Ik hou van wijn, lekker eten, buiten zijn, wandelen, natuur en mensen. Ik val voor kleinschaligheid en authenticiteit; voor eenvoud maar ook voor exclusiviteit. Met het alledaagse heb ik wat minder op.  

Het allerleukste vind ik om mensen te laten meegenieten van de ontdekkingen die ik heb gedaan. Ik vind het elke keer weer een feestje om mijn ervaring en kennis met anderen te delen.

In 1999 werd ik vinoloog en begon ik met mijn eerste wijnreis. Vanaf die tijd organiseer ik wijnwandelreizen, liefst in Mediterrane gebieden. Altijd ben ik op zoek naar de mooiste en meest bijzondere adresjes. Ik heb honderden wijnboeren bezocht voor mijn reizen. Meestal kleine familiebedrijven met hun eigen visie op het maken van de beste wijnen. Ik ken de wijnboeren, hun wijngaarden, hun manier van werken en hun wijnen uitstekend. Sommigen ken ik al vanaf 1998. 

Met Vinaventura wil ik mooie momenten creëren voor voor actievelingen – die ook van culinair ontdekken houden!

wijnboeren sardinie

Wat maakt mijn activiteiten bijzonder?

Mijn deelnemers zeggen dat zij het prettige gevoel hebben niet als toerist op reis te zijn, maar kennis te maken met mijn vrienden. Zij waarderen het dat zij een wijnstreek van binnen uit leren kennen, met de mensen die er werken en wonen. Tijdens mijn reizen neem ik je mee naar een klein gebied. Maar dat gebied leer je wel goed kennen!
Liever bezoek ik niet de hotemetoten maar juist de ‘gewone’ mensen. En als je ze beter leert kennen, blijken deze mensen ook niet zo gewoon, maar stuk voor stuk bijzonder. Door hun visie, hun missie, hun koppigheid of doorzettingsvermogen. Maar vooral door hun eenvoud, gastvrijheid en vriendelijkheid.

Mijn missie en visie

Mijn passie is mensen blij maken: hen een mooie avond, dag of week te laten beleven rondom avontuur en wijn. De wereld heeft veel geuren en kleuren – daar neem ik je graag in mee. Genieten met al je zintuigen.

Het opbouwen van goede relaties is belangrijk voor mij. Duurzaamheid heb ik hoog in het vaandel. De wijnboeren waar ik je mee naartoe neem, zijn bij voorkeur biologisch of biodynamisch. Zij zorgen goed voor hun stukje van de aarde. Voor hun wijnstokken en overige land, hun dieren. En voor hun personeel. 

wijnreis portugal
wijnreis sardinie italie

Biologisch-Dynamische Wijnen

Het liefst bezoek ik wijnboeren die hun land met liefde bewerken en die een sterk MVO beleid hebben. Ik heb door duurzaamheidsadviseur Petra Schoof van Rewire een gedragscode laten opstellen voor mijn bedrijf. Lees die hier

Ethische Gedragscode Wijnreizen

Code of Conduct gebaseerd op de standaarden van de International Labour Organization (ILO), betreffende de onderdelen van de Rank a Brand-lijst.

Duurzaam Reizen

Reizen heeft een aanzienlijke footprint op het milieu. Ik wil daar als reisorganisator bewust mee omgaan.

Wijnarrangementen dichtbij huis hebben steeds meer mijn voorkeur. Ik let op de bereikbaarheid met OV en faciliteer graag carpooling binnen mijn groepen deelnemers. Vaak genoeg rijden mensen met mij mee naar een wijnreis of excursie, hartstikke gezellig! 

wijnexcursies nederland

Ervaringen van deelnemers

Eigenlijk dekt de term ‘wijnreis’ niet helemaal de lading van de avontuurlijke ervaringen die Els Groot je bezorgt als je met haar op reis gaat. Uiteraard is er wel wijn, want Els is vinoloog. Maar zij heeft ook neus voor lokaal vakmanschap, inspelen op het moment, het leggen van persoonlijke contacten en genieten van bijzondere ervaringen. Als je open staat voor hoe mensen leven, voor de authentieke, soms best vreemde gerechten die zij bereiden, als je houdt van wijn en culinaire hoogstandjes, van verwennerij en af en toe een beetje afzien, dan vind je in Els de ideale reisleider.”

Loes Vork

Wij gaan regelmatig mee met Els’ wijnwandelreizen, onder andere naar Toscane, Piemonte en de Loire. Met veel plezier. Els zorgt altijd voor aparte, sfeervolle locaties om te overnachten en zorgt overdag voor heerlijke lunches op bijzondere plekken. Ook de wijnproeverijen zijn altijd top. Op leuke adressen en bij wijnboeren die zichtbaar van hun vak houden. Bovendien is Els een prettige, ontspannen reisleider. Alles is goed geregeld, maar als er onverwacht iets misgaat, lost ze dat ook weer soepel op. De informele, losse en gezellige sfeer van Els’ wijnwandelreizen spreekt ons erg aan. Els is gastvrij, vriendelijk en vol aandacht voor iedereen. Dat zijn kwaliteiten die zo’n reis maken of breken. Ook Els’ wijnwandeldagen in Nederland vinden we om die reden een aanrader.

William en Ineke Daan