Wijnexcursie Hoeve Nekum

Steilste wijngaarden

Bij de boerderij hebben Math en Elsa een demonstratiewijngaardje, maar voor de rest liggen de wijngaarden tegen de zuidoosthellingen van de Louwberg en het zijn de steilste wijngaarden van Nederland. Er is een perceel bij met een hellingshoek van 42°, pal zuid gelegen. Zij verbouwen auxerrois, müller thurgau, riesling en een rode: pinot noir.

Oud wijnbedrijf in oud wijngebied

Hoeve Nekum is na de Apostelhoeve het oudste wijnbedrijf van Nederland: in 1988 gingen de eerste druivenstokken de grond in. De historie gaat terug tot 1600. De hoeve komt voor op een schilderij gemaakt in opdracht van Lodewijk de 14e en hangt in het Louvre.
Hoeve Nekum was vroeger een gemengd bedrijf met koeien en akkerbouw. Koeien zie je hier al een aantal jaren niet mee. De 60 hectare land wordt gebruikt voor akkerbouw en wijnbouw (5,5 hectare).

Wandeling over de Sint Pietersberg

Een heerlijke wandeling van 3 uur, met halverwege een lunchstop, door het heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap. Vanaf de hoeve steken we de Jeker over, beklimmen de Sint Pietersberg, genieten van de mooie uitzichten, kijken diep in de ENCI-groeve, lopen door een hellingbos naar het dorp Kanne in België. Hier gebruiken we de lunch.
De terugweg voert langs Château Neercanne en de Apostelhoeve.

Lees meer over Hoeve Nekum op www.hoevenekum.nl