Wijnexcursie Hoeve Nekum

Steilste wijngaarden

Kan het mooier: een typisch Limburgse boerenhoeve daterend uit 1600, met imposante poort en cour, gelegen aan het kronkelende riviertje de Jeker. Vlakbij Maastricht, tussen de Sint Pietersberg en de Louwberg – waar de wijngaarden liggen –  in het idyllische Jekerdal. 

Math Bollen heeft bij de boerderij een demonstratiewijngaard. De andere wijngaarden liggen tegen de zuidoosthellingen van de Louwberg en zijn de steilste van Nederland. Er is een perceel bij met een hellingshoek van 42°, pal zuid gelegen. Zij verbouwen auxerrois, müller thurgau, riesling en een rode: pinot noir.

Oud wijnbedrijf in oud wijngebied

Hoeve Nekum is na de Apostelhoeve het oudste wijnbedrijf van Nederland: in 1988 gingen de eerste druivenstokken de grond in. De historie gaat terug tot 1600. De hoeve komt voor op een schilderij gemaakt in opdracht van Lodewijk de 14e en hangt in het Louvre.
Hoeve Nekum was vroeger een gemengd bedrijf met koeien en akkerbouw. Koeien zie je hier al jaren niet meer. De 60 hectare land wordt gebruikt voor akkerbouw en wijnbouw (5,5 hectare).

Wandeling over de Sint Pietersberg

Na koffie met Limburgse vlaai vertrekken we voor een heerlijke wandeling van 2.30 uur door het heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap. Vanaf de hoeve steken we de Jeker over, beklimmen de Sint Pietersberg, genieten van de mooie uitzichten, dalen af in de spectaculaire voormalige ENCI-groeve – tegenwoordig van natuurmonumenten, lopen door hellingbossen en kalkgraslanden naar het dorp Kanne in België, waar we de lunch gebruiken in een restaurant. In een uurtje lopen we, via het Kannerbos en de Louwberg, terug naar Hoeve Nekum voor een rondleiding en wijnproeverij op de authentieke binnenplaats.

Tip: vraag Vinaventura naar overnachtingsadressen in de omgeving!

Lees meer over Hoeve Nekum op www.hoevenekum.nl

wijnexcursie Zuid-Limburg