Wijnexcursie Apostelhoeve

Eerste Nederlandse wijngoed

Waan je even in Bourgondië! Een prachtig beeld, de Apostelhoeve, vlakbij Maastricht, als een Frans wijnchateau bovenop de Louwberg, afstekend tegen de hemel.
Wandeling van 2.30 uur door het Jekerdal en over de St. Pietersberg, gastronomische lunch bij het beroemde Château Neercanne en als afsluiting een rondleiding en wijnproeverij bij ’s lands oudste en meest gerenommeerde wijngoed. In 1970 plantte Appelboer Hugo Hulst een wijngaard op een plek waar de appelen het nooit goed deden. Hij was de eerste wijnboer van Nederland, al was er in Slavante, vlakbij aan de Maas, drie jaar eerder al een kleine wijngaard aangelegd.
In 2020 vierde de familie het 50-jarig bestaan èn werd Mathieu uitgeroepen tot wijnmaker. Als druiven gebruikt hij auxerrois, müller-thurgau, riesling en pinot gris, met in de toekomst viognier.

Familiebedrijf van drie generaties

Hugo’s zoon Mathieu heeft het wijnbedrijf verder uitgebouwd en geprofessionaliseerd tot wat het nu is. Een prachtig bedrijf, nog steeds gerund door de familie: Mathieu en Julka met hun zoons Robin en Gilbert, die in 2020  toetraden in het bedrijf. Grootvader Hugo, in de 80, werkt nog steeds mee. Met 14 hectare hoort de Apostelhoeve tot de grootste wijngaarden van het land. Per jaar worden in een topjaar als 2018 zo’n 100.000 flessen wijn geproduceerd. De Elzas is het grote voorbeeld. Mathieu heeft het altijd gehouden bij de klassieke druivenrassen want die doen het hier in het zuidelijkste hoekje van Nederland prima. Ook het microklimaat van de wijngaard, waar het relatief nog een paar graden warmer is, werkt mee: een steile zuidoosthelling van de Louwberg.

Sint Pietersberg en lunchen bij Château Neercanne

Na koffie met Limburgse vlaai vertrekken we voor een heerlijke wandeling van ruim 2.30 uur door het heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap. We starten in het Jekerdal, passeren wijnbedrijf Hoeve Nekum, steken de Jeker over, beklimmen de Sint Pietersberg, genieten van de mooie uitzichten, dalen af in de spectaculaire voormalige ENCI-groeve – tegenwoordig van natuurmonumenten, lopen door hellingbossen en kalkgraslanden naar het dorp Kanne in België. Op de grens, net weer in Nederland, gebruiken we een gastronomische lunch, omlijst door goede wijnen, bij het beroemde restaurant Château Neercanne. Het aperitief vindt plaats in de met waxinelichtjes verlichte mergelgrotten, een sprookjesachtige belevenis. Korte wandeling naar de Apostelhoeve voor een professionele rondleiding en een proeverij van hun veelbekroonde wijnen.

Tip: vraag Vinaventura naar overnachtingsadressen in de omgeving!

Lees meer over De Apostelhoeve op www.apostelhoeve.nl

ga je mee? 

WAAN JE EVEN IN BOURGONDIE!