Wijnexcursie Wijndomein Oude Waalstroom

“Weelderige wijnranken tussen uitbundig bloeiende kruiden“

Een wijnboer die op zijn geheel eigen wijze natuurwijnen maakt: Huib Overmars. Dat ze hier op Wijndomein Oude Waalstroom de natuur op de eerste plaats hebben staan, is aan alles te merken. Alleen de plek al, aan een oude arm van de rivier de Waal, zo mooi. Behalve wijnboer is Huib ook imker geworden, om het leven in de wijngaard beter te begrijpen.

excursie wijndomein de oude waal

Bloemen en 100% gifvrij

Het belangrijkste vindt Huib de bodem. Daar moet het gebeuren, die moet gezond zijn en door zijn diversiteit aan bloemen en kruiden ideaal voor de druivenstokken. In de bescheiden wijngaard van 2,50 hectare laat hij de natuur zo veel mogelijk zijn gang gaan en grijpt hij zo min mogelijk in. Geen chemische middelen, geen bodembewerking, alleen gebruik van natuurlijke compost. Ook in de wijnkelder wordt minimaal ingegrepen: alleen natuurlijke gisten, geen klaring, geen filtering. Zijn visie op duurzaamheid gaat veel verder dan alleen biologische, duurzame teelt. Die houdt ook in dat producten en samenwerkingen zo veel mogelijk lokaal gezocht worden en er nagedacht wordt over de kilometers die gemaakt moeten worden.

Wijn en wandelen langs de Waal

Kies er vooral voor om met de trein naar Zaltbommel te komen. Vanaf het station wandel je zelf door het historische centrum van Zaltbommel naar het verzamelpunt, café de Verdraagzaamheid aan de Waalkade. Tip: neem een trein eerder en maak een ommetje over de oude vestingwal, langs het 16e-eeuwse Maarten van Rossumhuis (het stadskasteel) en door de heemtuin. Via de monumentale Waterpoort bereik je het café, waar we beginnen met koffie en wat lekkers.
We volgen al wandelend de Waaldijk, over graspaden door de uiterwaarden, naar de Hurwenense Kil, een natuurgebied bekend om zijn vogelrijkdom . Aangekomen bij het wijndomein worden we ontvangen door Huib Overmars en gaan we genieten van een streeklunch begeleid door zijn zuivere natuurwijnen. Naast witte wijnen van de solaris, souvignier gris, muskaat en johanniter, rode wijnen van cabernet cantor, cabernet cortis, regent en rondo, maakt hij een bijzondere orange wine. Wellicht zijn ook de “blije bubbels” en de frisse appelcider te proeven!
Lees meer over Wijndomein Oude Waalstroom op www.wijndomeinoudewaalstroom.nl

Ervaring van een deelnemer

Zaltbommel met De Verdraagzaamheid en de brug is een prachtig startpunt. Het gedicht en een stukje geschiedenis vind ik fijne toevoegingen.

De wandeling was heerlijk, natuurlijk ook door het goede weer maar ook vanwege de diversiteit van paden en paadjes en de heerlijke vergezichten. Echt Holland. Bij nat weer is dat hoge struweel iets minder maar nu was  die wildheid juist leuk. Lengte prima.

De ontvangst, het verhaal en de rondleiding in de wijngaard spraken me zeer aan. De wijnmaker houdt veel van zijn bedrijf en kan dat goed overbrengen. Zijn vrouw trouwens ook. Alles hangt met alles samen, die boodschap kwam goed naar voren.  

De lunch was goed verzorgd en lekker. De olie van eigen walnoten was fantastisch.

Al met al heb ik een heerlijke dag gehad in een stukje Nederland waarmee ik niet erg bekend ben. En ik heb me positief laten verrassen door de wijnen.

Janine