Wijnexcursie de Frysling, Friesland

Dagje vol verrassingen

Deze excursie begint in Buitenpost bij Het Tuincafé op het terrein van de Kruidhof. Om 10.00 uur word je hier ontvangen met een koffie en wat lekkers. De Kruidhof is een botanische kruidentuin (“2000 plantensoorten op 3,5 ha”) Het Tuincafé heeft een heerlijk zonneterras. Het bevindt zich op 2 minuten lopen van het station. Makkelijk voor als je met de trein komt. Als je per auto komt, word je verzocht om op de stationsparking te parkeren.

De wandeling – bijna 2 uur – voert door een park, langs een molen, steekt de spoorlijn Groningen – Leeuwarden over en volgt het kronkelende “Poelepaad” door een natuurgebied, langs het riviertje de Zwadde. In Kollumerzwaag steken we de spoorlijn weer over, die we even volgen tot de landweg naar wijngaard de Frysling.

Hier zal eigenares Jantiene Broersma ons rondleiden door de wijngaard en ons deelgenoot maken van haar ervaringen als wijnboerin in Friesland en vertellen over haar diverse wijnen, waaronder de nu al beroemde Brûswyn.
Aan een lange tafel aan de rand van de wijngaard proeven we een serie witte, rosé, rode en mousserende wijnen. Hierbij wordt een picknick van streekproducten opgediend, verzorgd door Het Tuincafé. De wandeling terug volgt hetzelfde traject. Rond 16.30 uur hoop ik terug bij de Kruidhof te zijn.

Wil je alvast meer weten over De Frysling? Luister hier Jantiene’s interview op BNR. 

Wijngaard bezoeken Friesland
Wijngaard bezoeken Friesland

Prijswinnende 'brûswynen' uit Friesland

Jantiene en Douwe Broersma wonen in een futuristisch, volledig energieneutraal huis waarachter meteen de wijngaard van 1,5 hectare begint. Zij verbouwen hun druiven biologisch. Stan Beurskens, Nederlands bekendste wijnadviseur, is hun wijnmaker.
2018 was voor hen een topjaar met allerlei prijzen: beste mousserende wijn van Nederland. Tijdens de wijnkeuring Lage Landen werden zij “beste wijngaard van Nederland en België” en “beste wijngaardeniers”, samen met Wijngaard St. Martinus. Hun brûswynen werden verkozen tot “beste mousserende wijnen”.
Zij verbouwen solaris, johanniter, souvignier gris, cabernet noir, cabernet cortis en pinotin: meeldauwresistente rassen.

Lees meer over Wijngaard De Frysling op www.frysling.nl

Hierbij een aantal leuke overnachtingsplekken in de omgeving:

  • B&B Claercamp in Rinsumageest
  • B&B Prikkebosk in Damwoude
  • Camping de Wedze in Twijzel

 

ga je mee? 

FRIESE BRUISWIJNEN