Wijnreis Languedoc / Hérault

Een smul-wijnreis nabij Montpellier. Verblijf in een charme-hotel in het historische plaatsje Saint Guilhem-le-Désert, “een van de mooiste dorpen van Frankrijk”, gelegen hoog boven de kloof van de rivier de Hérault, die verderop het wijngebied in stroomt. Een dag logeren we aan de mediterrane kust en twee dagen in een B&B tussen de wijngaarden van Saint Pargoire. We proeven van diverse keukens en bezoeken bijzondere wijnbedrijven. Montpellier is goed te bereiken vanuit Nederland, bijvoorbeeld per TGV.

De Hérault is een ideaal wijnwandelgebied. Lekkere wijnen, vele goede wijnadressen, een weidse, ruige natuur met uitgestrekte bossen en prachtige wijngaarden, canyons, bergbeken, uitstekende wandelmogelijkheden, historische steden en mooie oude stadjes, lokale gastronomie, mediterrane kust, binnenmeren: alle ingrediënten zijn aanwezig voor een wijnwandelreis. Deze wijnreis heeft ook een cultureel tintje. Cathédrale / wijngoed Maguelone, Abdij / wijngoed Valmagne, Grotte de Clamouse.

Montpellier is een prachtige middeleeuwse stad waar veel te ontdekken valt. Er heerst een fijne, mediterrane terrascultuur in deze Zuid-Franse studentenstad. Leuk om je reis een paar dagen mee te verlengen.

 

ga je mee? 

WIJNGEBIEDEN ONTDEKKEN BIJ MONTPELLIER

Aan de voet van de Pyreneeën

Er staat een aantal culturele uitjes op het programma. Aan zee heb ik een magische, mystieke plek gevonden, de cathédrale de Maguelone uit de 11e eeuw, gelegen op een eilandje te midden van zijn wijngaarden. Ook bezoeken we de magnifieke Abdij van Valmagne. Beide zijn wijndomeinen. We dalen af in de beroemde druipsteengrotten van Clamouse, vlakbij Saint Guilhem.

De Hérault boft enorm op het gebied van gastronomie: een prachtige mediterrane kust, binnenmeren, bergen, bossen en wijngebieden. Vis, oesters en mosselen, hammen en worsten, tamme kastanjes, paddenstoelen, olijven, bergkazen, groenten en fruit, wijn van de Pic Saint Loup, de kleine pasteitjes uit Pézenas. Op de kleurrijke lokale markten kun je dit lekkers kopen. We gaan er ruimschoots van smullen in de restaurants en bij de wijnboeren.

 

wijnreis languedoc
mas-zenitude-wijn

Wijnen uit de Languedoc

De wijnen die uit dit deel van de Languedoc komen, zijn bijvoorbeeld de frisse witte Picpoul de Pinet, die zo goed met schelpdieren gaat, de Grés de Montpellier, de dessertwijn Muscat de Lunel, de rode wijnen van Montpeyroux, Saint-Saturnin en Cabrières. De druivensoorten zijn typisch Zuid-Frans. Voor rood en rosé: cinsault, grenache, syrah, mourvèdre en carignan, cabernet-sauvignon en merlot. Als witte druiven vind je maccabeu, grenache blanc en terret, chardonnay, sauvignon blanc en viognier.

Deze reis is ontstaan rondom wijnbedrijf Mas Zénitude, makers van natuurwijnen. Het ligt een half uur rijden west van Montpellier, bij pottenbakkersdorp Saint Jean de Fos. De eigenaars, de wereldburgers Erik Gabrielson en Frances Garcia, had ik ontmoet tijdens een proeverij van hun importeur in Amsterdam, Daxivin. De wijnen die zij maken zijn puur natuur, zonder toegevoegde gisten, zonder filteren of klaren. Echt bijzonder! En laat Frances ook nog fantastisch kunnen koken . . .

 

 

Montpellier

Hoofdstad van de Languedoc is Montpellier, in de 10e eeuw gesticht door de graven van Toulouse, gezellige studentenstad met 255.000 inwoners van wie een op de vijf student. De universiteit, een van de oudste van Europa, dateert uit 1289. De brede boulevards en elegante herenhuizen geven de stad iets statigs. In het historische centrum zijn gezellige pleintjes en stegen met eethuisjes en terrassen; op de Place de la Comédie spelen straatartiesten. Van de citadel van Montpellier zijn twee bastions bewaard gebleven, vanwaar je uitkijkt tot aan de zee.


Montpellier is de stad met de grootste oppervlakte wijngaarden van Frankrijk. Het kent de AOC ‘Grés de Montpellier’ (grés is zandsteen).

montpellier-wandelreis

Wat zeggen deelnemers?

“Mijn deelname aan de testreis naar de Languedoc met Els Groot Vinaventura blijft een plezierige herinnering. Aan heerlijke wijnen natuurlijk, gastvrije en comfortabele logeergelegenheden, vooral in Saint Guilhem le Desert, prettig reisgezelschap en wat het speciaal maakte, de deskundige en persoonlijke begeleiding van Els. Het ruige landschap, waar je op het eerste gezicht geen wijnstok zou verwachten, maakte het ook een interessante ontdekkingsreis. Ik heb al vaker gewijnwandeld met Els, smaakt altijd naar meer!” 

Addy, deelnemer 2019