Mediterraan Slovenië

Wijn en gastronomie in het westen van Slovenië! Opkomend wijnland, land van ‘orange wines’ en een bijzondere keuken. De natuur en de wijngaarden zijn zo mooi, je waant je in Toscane of Piemonte. We bezoeken zeven wijnboeren die allemaal natural wines maken.
De mediterrane kust heeft alle ingrediënten voor een Vinaventura wijnreis.

Slovenië, weelderig, groen land van duurzaam toerisme, niet erg bekend als wijnland, maar wat zijn de wijnen goed! Je proeft zelén, rebula, teran, pinella en vitovska. Vele zijn ‘orange wines’. We verblijven bij wijnboeren in het glooiende Brda wijngebied, bij een gastro-hotel in de liefelijke Vipavavallei. Via het ruige Karst wijngebied bereiken we het verrukkelijke toetje: het hotel pal aan zee in schilderachtig Izola – Sloveens Istrië.
Slovenië heeft een rijke culinaire traditie, puur, authentiek, met Italiaanse- en Balkantrekjes. Veel is ‘home made’. Wist je dat ze er truffels hebben?

ga je mee? 

HET NIEUWE TOSCANE

  • Data 2021: 30 mei - 5 juni 2021
  • Standplaats: 3 dagen Brda-wijngebied, 1 dag Vipavavallei en 2 dagen Izola
  • Verblijf: B&B bij een wijnboer in Brda, agriturismo in Vipava en hotel in kustplaats Izola
  • Groepsgrootte : tussen de 6 en 12 personen
  • Prijs : vanaf €1495, toeslag single room €115
  • Aanmelden voor : 15 april 2021

Culinair paradijs dat erom smeekt ontdekt te worden

Slovenië: “Culinair paradijs dat erom smeekt ontdekt te worden”. Lees dit artikel van Mac van Dinther uit de Volkskrant van 13 augustus 2018.

De wijnproeverijen zijn zo bijzonder! Onder het afdak van een oude schuur, op een chic panoramisch terras (met lokale kaas, ham en olijven), aan de keukentafel, in een trendy wine bar. . .

Hoe zijn de wijnen? Meer dan uitstekend. Enorm geconcentreerd, ellenlange afdronk, echte eetwijnen, zowel de rode als de witte. Witte? Vaak waren ze goud, koper, oranje, zalmkleurig of donkergeel. Een lust voor oog, neus en tong.

Er zijn er ook een paar bij met zóveel zuren, zóveel tannines, die zijn ‘nog niet zo toegankelijk’. Tien jaar laten liggen, eerst. Maar vreselijk interessant, natuurlijk. En bij Noma op de lijst! (Cotar winery)

wijnreis luxe
orange-wine-slovenie

Orange Wines

In de hoek Slovenië-Kroatië-Italië wordt oranje wijn te gemaakt. Deze traditie is eeuwenoud en nog steeds tamelijk zeldzaam. De wijnen hebben prachtige kleuren: van fonkelend goud en koper tot oranje en amber. De smaak is nergens mee te vergelijken. Ze worden gemaakt van witte druiven, maar dan op de rode wijn-manier. Bij de vinificatie vergisten namelijk de schilletjes mee. Die geven de kleur en smaak aan de wijn. En tannines! Zeer uitgesproken wijnen met veel kleur, geur en smaak. Ze passen bij uiteenlopende gerechten: groenteschotels, schaaldieren, vis en lichte kazen, maar ook vleesgerechten.

Slapen bij de wijnboer thuis

Tijdens deze reis overnacht je in het schilderachtige Brda-gebied bij wijnboeren, midden tussen de wijngaarden. De kamers zijn authentiek en je wordt verwend met lokale lekkernijen. Het kan warm zijn in Slovenië, dus wat is er beter dan na een flinke wandeling een duik nemen in het zwembad?

In de Vipavavallei heb ik een gastronomisch wijnparadijsje gevonden, ver weg van alles op het Sloveense platteland. Een smaakfeest voor culinaire fijnproevers!

Het derde adres waar we overnachten is een authentiek hotel aan zee. Natuurlijk probeer ik zoveel mogelijk kamers met zeezicht te reserveren! Je loopt zo de voordeur uit, de palmenboulevard op.

Wat zeggen deelnemers?

Vinoloog en wijnhistorica Mariella Beukers was één van de deelnemers en schreef een mooi verslag van de wijnreis in Slovenië. Lees hier het reisverslag op Wijnkronieken.nl.

“En we zagen de vergisting op de schillen, zo kenmerkend voor orange wijnen, in grote plastic tobbes in de open lucht, met alleen een vel plastic tussen de kostbare inhoud en de buitenwereld. Janko Štekar is een groot verteller, waar we veel van leerden. Zoals dat dit gebied eerder tot de Mediterranée behoort dan tot Centraal-Europa, in ieder geval vanwege het klimaat. En dat de vele wind hier, op 210 meter hoogte, van groot belang is voor het drogen van de druiven. “…

“Dankzij reisleidster Els, die zelf met de auto van Nederland naar Slovenië was gereisd, kon er ook wijn mee teruggenomen worden. Aan het aantal dozen te zien dat uiteindelijk op de laatste ochtend ingeladen werd, had orange wine er een fors aantal fans bij!”

Foto door Arnold van West.