Mediterraan Slovenië

Wijn en gastronomie in het westen van Slovenië! Opkomend wijnland, land van ‘orange wines’ met een verrukkelijke, pure, authentieke keuken. De natuur en de wijngaarden zijn zo mooi, je waant je in Toscane of Piemonte. We bezoeken zeven bijzondere wijnboeren die allemaal natural wines maken.
De mediterrane kust heeft alle ingrediënten voor een Vinaventura wijnreis.

Slovenië, weelderig, groen land van duurzaam toerisme, niet erg bekend als wijnland, maar wat zijn de wijnen goed! Je proeft zelén, rebula, teran, pinella en vitovska. Vele zijn ‘orange wines’. We verblijven op een familiewijngoed in het glooiende Brda wijngebied, bij een ongelofelijk goed gastro-hotel in de liefelijke Vipavavallei. Via het ruige Karst wijngebied bereiken we het toetje: een hotel pal aan zee in schilderachtig Izola – Sloveens Istrië.
Slovenië heeft een rijke culinaire traditie, onvervalst en oorspronkelijk, met wat Italiaanse- en Balkantrekjes. Haast alles is ‘home made’. Wist je dat ze er truffels hebben?

Dit filmpje geeft een indruk (geluid uitzetten :-))

 

ga je mee? 

HET NIEUWE TOSCANE

Culinair paradijs dat erom smeekt ontdekt te worden

Slovenië: “Culinair paradijs dat erom smeekt ontdekt te worden”. Lees dit artikel van Mac van Dinther uit de Volkskrant van 13 augustus 2018.

De wijnproeverijen zijn zo bijzonder! Onder het afdak van een oude schuur, op een chic panoramisch terras (met lokale kaas, ham en olijven), aan de keukentafel, in een trendy wine bar. . .

Hoe zijn de wijnen? Meer dan uitstekend. Enorm geconcentreerd, ellenlange afdronk, echte eetwijnen, zowel de rode als de witte. Witte? Vaak waren ze goud, koper, oranje, zalmkleurig of donkergeel. Een lust voor oog, neus en tong.

Er zijn er ook een paar bij met zóveel zuren, zóveel tannines, die zijn ‘nog niet zo toegankelijk’. Tien jaar laten liggen, eerst. Maar vreselijk interessant, natuurlijk. En bij Noma op de lijst! (Cotar winery)

wijnreis luxe
orange-wine-slovenie

Orange Wines

In de hoek Slovenië-Kroatië-Italië wordt oranje wijn te gemaakt. Deze traditie is eeuwenoud en nog steeds tamelijk zeldzaam. De wijnen hebben prachtige kleuren: van fonkelend goud en koper tot oranje en amber. De smaak is nergens mee te vergelijken. Ze worden gemaakt van witte druiven, maar dan op de rode wijn-manier. Bij de vinificatie vergisten namelijk de schilletjes mee. Die geven de kleur en smaak aan de wijn. En tannines! Zeer uitgesproken wijnen met veel kleur, geur en smaak. Ze passen bij uiteenlopende gerechten: groenteschotels, schaaldieren, vis en lichte kazen, maar ook vleesgerechten.

Slapen bij de wijnboer thuis

De eerste drie nachten logeer je in het schilderachtige Brda-gebied bij wijnboeren, midden tussen de wijngaarden. De kamers zijn authentiek en je wordt verwend met lokale lekkernijen. Het uitzicht over de vallei is schitterend. En wat is er fijner dan na een wandeling een duik nemen in het zwembad?

In de liefelijke Vipavavallei heb ik een ‘gastronomische B&B’ gevonden, werkelijk een ster waardig. Wat een prachtige gerechtjes komen daar op tafel, met bijpassende wijnen. Een smaakfeest voor fijnproevers! En dan maakt de eigenaar ook nog tientallen soorten ‘spirits’ en likeuren.

Het derde overnachtingsadres is een authentiek hotel aan zee. Natuurlijk reserveer ik alleen de kamers met zeezicht! Je loopt zo uit de voordeur de palmenboulevard op.

BEREIKBAARHEID

Bij deze wijnreis is het prettig als je met eigen auto kunt komen in verband met de verplaatsingen. Maar ik breng je ook graag in contact met medereizigers die willen carpoolen. Als je met trein of vliegtuig komt, denk ik met je mee hoe je ter plekke kunt komen en misschien kan ik je ergens ophalen. Tijdens de week zelf kunnen er drie mensen met mij meerijden

Wat zeggen deelnemers?

Vinoloog en wijnhistorica Mariella Beukers was één van de deelnemers en schreef een mooi verslag van de wijnreis in Slovenië. Lees hier het reisverslag op Wijnkronieken.nl.

“En we zagen de vergisting op de schillen, zo kenmerkend voor orange wijnen, in grote plastic tobbes in de open lucht, met alleen een vel plastic tussen de kostbare inhoud en de buitenwereld. Janko Štekar is een groot verteller, waar we veel van leerden. Zoals dat dit gebied eerder tot de Mediterranée behoort dan tot Centraal-Europa, in ieder geval vanwege het klimaat. En dat de vele wind hier, op 210 meter hoogte, van groot belang is voor het drogen van de druiven. “…

“Dankzij reisleidster Els, die zelf met de auto van Nederland naar Slovenië was gereisd, kon er ook wijn mee teruggenomen worden. Aan het aantal dozen te zien dat uiteindelijk op de laatste ochtend ingeladen werd, had orange wine er een fors aantal fans bij!”

Foto door Arnold van West.

Ervaringen van deelnemers

Els Groot heeft mij begeleid bij een prettige kennismaking met “orange wines” en met lokale druivensoorten als Rebula en Malvazija. De biologische wijnmakers zijn enthousiast en betrokken bij hun producten. Extra positieve verrassing vond ik het Sloveense eten. Niet alleen de diners, maar ook de hammen (Prsut) en gedroogde worsten. Bovendien is de natuur van Slovenië de moeite waard om doorheen te wandelen. Wijnwandelen in Slovenië is een aanrader!

Frans van der Reep

Wil je verrassende wijnen proeven en tegelijk genieten van prachtige landschappen?

Ga dan met Els naar Slovenië! Het is Oostenrijk en Italië tegelijk, maar de wijnen maken

alles anders. Dus pak in je rugzak, trek aan je wandelschoenen en ga! Gewoon doen!

Henk en Corry

Slovenië is een mooi  land met bijzondere en heerlijke wijnen (orange, maar ook mooi rood) en prima eten.
De bezochte restaurants waren uitstekend, de bediening heel alert en met kennis van eten en drinken.
De agri-tourismo in Kojsko mooi gelegen en het prachtige stadje Piran heel pittoresk met uitzicht op heldere dagen op Venetië.  Kortom, deze goed georganiseerde reis is een aanrader.

“Verder was de manier waarop Janko Stekar met zijn blote armen in de druivenpulp roerde uniek”

Rien Radder

In de media