Een culinair avontuur met Onno Kleyn

Een week lang op reis met Volkskrant-columnist Onno Kleyn in het mooiste wijngebied van Frankrijk: de zuidelijke Rhône. Koken met Onno; van hem leren over alles wat met eten te maken heeft, lachen met Onno. En dan ben ik er zelf ook nog bij, als kenner van deze wijnregio waar ik al 20 jaar kom!
We zitten in een TOP-chambre d’hôte in Séguret in het zuidelijk Rhônegebied. Ingrediënten: inkopen doen op de markt van Vaison-la-Romaine, koken met Onno in de professionele keuken van de B&B, olijfolieproeverij, wijn en spijs combineren, wandelen naar wijndorp Gigondas.

ga je mee? 

PROEF DE PROVENCE

Koken in de meest smakelijke omgeving!

Onno weet alles en vertelt graag! Vooral over eten en alles wat hiermee samenhangt . . .  garantie voor een lekkere en leerzame week. Driemaal kun je samen met hem aan de slag in de keuken: tweemaal om een diner te bereiden, eenmaal een Provençaalse picknick. Informeel en gezellig.

Wil je vast voorproeven van de Provençaalse keuken?
Klik dan op de site van I Love Food & Wine.

Lees hier een leuk artikel dat Onno over de wijnreis naar de Provence heeft geschreven met daarin een lekker recept om alvast in de stemming te komen.

De streek en de B&B

In de Provence liggen de Dentelles de Montmirail, een pittoresk klein bergmassief nabij Vaison-la-Romaine. Prachtige middeleeuwse dorpjes bevinden zich hier op loopafstand van elkaar. Een groot aantal wandelpaden doorkruist het gebied en er zijn vele plaatselijke tochten.

Behalve wijngaarden vind je er glooiende heuvels begroeid met tijm en rozemarijn, mediterrane bossen, kronkelende riviertjes en beken met diep uitgeslepen dalen, glooiende heuvels met op de achtergrond steile rotsen; een voor wandelaars ideaal gebied.

Het najaar is er zacht, in oktober ligt de temperatuur rond de 24 graden en de nachten zijn koel. De herfstkleuren zijn schitterend en als we geluk hebben zitten we nog in het staartje van de grote bedrijvigheid van de druivenoogst: de vendanges!

Séguret heeft de kwalificatie ‘un des plus beaux villages de la France’ Het is een middeleeuws wijndorp met twee toegangspoorten, smalle steegjes, en steile zijpaden en een pleintje met een fontein. Onderaan het dorp ligt een fantastische chambre d’hôte met heerlijke tuin, terras, zwembad en een professionele keuken. Het heeft een magnifiek uitzicht over de vallei van de Ouvèze.

Topwijnen en Provençaalse keuken

De omgeving staat bekend om zijn topwijnen: Gigondas, Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras, Rasteau, Beaumes de Venise en vele andere. Ze hebben een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en smaken verrukkelijk bij de zuidelijke Provençaalse keuken. Denk aan de overdadige verse groenten en kruiden, picodons de la Drôme, lamsvlees, olijfolie, paddenstoelen; zelfs de zwarte truffel wordt vlakbij gevonden. Wat dacht je van Daube Provençale, tian d’aubergines, ratatouille, aioli, tapenade en anchoiade, tarte aux figues, sorbet à la lavende of nougat glacé . . . .