Wijnreis aan de
Atlantische Oceaan

Een heerlijke wijnreis vol variatie langs drie zeer charmante overnachtingsadressen: een wit dorpshotel in Arraiolos, een agriturismo in Evora en een landhuis in prachtig Unesco gebied, natuurpark Serra de Sintra. De wijnproeverijen zijn een belevenis!

Eerst het weidse binnenland van Alentejo, met kurkeiken, wijngaarden en de historische steden
Evora en Estremoz. Dan naar zee: woeste rotskust, romantische zandstranden, wit-blauwe vissersdorpen. Schilderachtige wijngaardjes in het zand; authentieke bewaarwijnen. Overnachten onderaan het Castelo dos Mouros,een oase van rust, verscholen tussen de beboste heuvels. Bij alle adressen is een heerlijk zwembad.

ga je mee? 

WANDELEN AAN ZEE EN ONDER DE KURKEIKEN

Unesco erfgoed: mistbossen met paleizen

Evora, prachtige universiteitsstad met imposante historische bezienswaardigheden zoals de kathedraal, het Kartuizer klooster en de Romeinse tempel. Maar het meest bijzonder vind ik de koele, groene mistbossen op de heuvel van Sintra met hun verscholen paleizen en kastelen. Ons hotel ligt daar!

Wandelreis Sintra
Wijnreis Portugal

Portugese barbecue onder de druivenranken

Arraiolos is een wijnparel in de buurt van Evora. We bezoeken Quinta do Poço Calvo, het wijndomein van Bart, verscholen tussen de olijfgaarden en wijnstokken. Hij ontvangt ons met een frisse witte vinho verde. Rondleiding door de wijngaard, met vele interessante en beeldende verhalen over hoe het allemaal zo gekomen is. Een heerlijke Portugese barbecue op het terras, onder de druivenranken, met proeverij van Bart’s drie rode wijnen, waaronder de voortreffelijke Empenho.

Afwisseling van eenvoud en exclusiviteit

Puur en authentiek, dat geldt voor de wijnen, de gerechten en de Portugezen zelf. Maar in die pure eenvoud zit juist de kracht. Ik denk aan het heerlijke chauffeursrestaurantje, maar ook aan Ristorante Piscinas, toprestaurant vlak aan de woeste oceaan, waar je versgevangen vis eet. Aan de superlekkere tafelwijnen, maar ook aan het biodynamische wijngoed Dona Dorinda, waar men één druivenras verbouwt, de syrah, waarvan een topwijn wordt gemaakt. We genieten van de afwisseling in eenvoud, te vinden in de agriturismo waar we in voormalige arbeidershuisjes verblijven, en de luxe van ons sprookjeshuis Sintra Jardim in het bos.

Wijnreis Portugal

Wat zeggen deelnemers?

“Een wijnreis naar Portugal ligt misschien niet het meest voor de hand, gezien de relatieve onbekendheid van de wijnen.
Maar juist dat was een verrassing in positieve zin: veel gehoord over en geproefd van nieuwe druivenrassen. Ook de Portugese keuken bleek een prima begeleider van de wijnen. De wandelingen en de ontmoetingen met de wijnmakers – zeer betrokken bij het proces van verbetering van de kwaliteit – waren inspirerend.”

Trudy Splinter, deelneemster Portugal Wijnreis September 2017

Wijnreis Portugal