Wijnwandelen in Duits paradijs Ahrdal

Een lang weekend (4 dagen!) op wijnreis, vlak over de grens. Als je om 8.00 uur vertrekt, kun je rond 11.00 uur in Ahrweiler zijn, de mooie historische hoofdstad van het Ahrdal. Ons hotel is dan nog een kwartier bochtjes rijden stroomopwaarts. 

We maken vier wandelingen door dit prachtgebied, twee wat langere en twee kortere op de eerste en laatste dag. Er rijdt een treintje door het dal dat het mogelijk maakt om je wandeling zo te kiezen als jij wilt: je stapt gewoon op de trein terug naar het hotel. Het Ahrdal staat bekend om zijn goede rode wijnen zoals de verfrissende pinot noir (Spätburgunder). Er worden ook uitstekende witte wijnen gemaakt. Erg leuk is de lunch in de ‘Efteling’, een restaurant met Gaudi-uitstraling, gelegen aan de hoge Rotweinwanderweg.

ga je mee? 

HET DICHTSBIJZIJNDE WIJNGEBIED

Wijnfeesten van Mayschoss

De Ahr wordt een van de wildste zijrivieren van de Rijn genoemd: hij slingert, stort zich geregeld woest naar beneden en perst zich door spectaculaire nauwe kloven. Soms verbreedt het dal zich en daar is de wijnbouw geconcentreerd. Een romantische enscenering, met ongelofelijk steile wijnbergen, rotsformaties, burchten en kasteelruïnes.
Het wijngebied is klein en overzichtelijk, met pittoreske wijndorpen, en brengt de beste rode wijnen van Duitsland voort. Beroemd zijn de wijnfeesten van Mayschoss, Dernau en de prachtige, nog volledig ommuurde wijnhoofdstad Ahrweiler.

Eeuwenoude wijntraditie


Wijnbouw is hier vanwege de steile hellingen extreem moeilijk en toch is deze al eeuwenoud, vanwege het milde klimaat met zijn vele zonuren. De oudste tekst over wijnbouw stamt uit de 8 e eeuw. Druiven voor rood: Spätburgunder, Frühburgunder, Blauer Portugieser en Dornfelder. Voor wit Riesling, Müller-Thurgau, Weissburgunder en Kerner.

Perfect om te wandelen

Het is een wandelgebied bij uitstek. Het bekendste zijn de Rotweinwanderweg en de Ahrsteig. Riante weggetjes door de wijngaarden worden afgewisseld met landelijke graspaden, smalle rotspaadjes en imposante uitzichtpunten. Door het dal loopt een spoorlijn en alle wijndorpen hebben een station, heel handig voor de wandelaar!