Alto Adige: Mediterraan ontmoet Alpien

7-daagse reis vanuit een heerlijk hotel in Caldaro / Kaltern, een van de mooiste wijndorpen van Alto Adige. Een wijngebied van overweldigende schoonheid, de overgang van Alpien naar Mediterraan met ‘best of both sides’. Naast heerlijke frisse bergwijnen heeft het de zuidelijke zon, goede olijfolie, pasta en een perfect kopje cappuccino. Tegelijkertijd vind je er de indrukwekkende, ruige Dolomieten, een lange wandeltraditie en knusse bergrestaurants. De wijnboeren die we bezoeken werken biologisch en biologisch-dynamisch en maken echte kwaliteitswijnen. Wist je dat 98% van de wijngaarden in een DOC of DOP gebied ligt? 
Tip: neem de slaaptrein naar Bolzano.

ga je mee? 

MEDITERRAAN ONTMOET ALPIEN

Lekker en uitgebreid ontbijtbuffet

Een week lang geen auto: alle wandelingen vertrekken vanuit het hotel, dat strategisch is gelegen aan de rand van het zeer gezellige Caldaro. Op twee km afstand ligt het mediterraan aandoende Lago di Caldaro. Het dal van Caldaro is breed, liefelijk, licht heuvelend en staat vol wijngaarden en appelbomen. In deze wijnreis zijn veel vrije momenten, omdat het centrum met zijn restaurants vlakbij is. Op 170 m is een pizzeria en ook in het hotel kun je ’s avonds een kleinigheidje eten. Genieten van de ligweide en het zwembad met zijn prachtige uitzicht naar alle kanten.
Een lekkerder en uitgebreider ontbijtbuffet kun je je niet voorstellen!
Als extraatje: het binnenbad, de sauna, de relaxruimte.

Wijnpaden en bergpaden

Gelegen aan de zuidkant van de Alpen, heeft Alto Adige een overdaad aan met druivenranken overgroeide pergola’s, zon, palmen, kleurige bloemenpracht, olijfbomen en cipressen, een terrasjescultuur, buitenleven. Loodrechte grijze rotswanden van machtige drieduizenders omlijsten dit feestelijke plaatje en steken uit boven een brede strook bos. Vanuit het dal golft een lappendeken aan wijngaarden omhoog, die in de late herfst schitterend goudgeel en rood oplichten, onderbroken door heldergroene vlakken appelgaarden.
Een netwerk van uitstekend bewegwijzerde wandelpaden doorkruist het gebied van dal tot top. Wijnpaden, Höhenwanderungen, bergpaadjes: je loopt zo van de Mediterranee de alpiene sferen binnen. Of je pakt de Seilbahn.

Bergwijnen

Uit die bergen komen allerlei heerlijkheden vandaan. Kruidige bergkazen, gerookte hammen uit het Val Venosta (Speck dell’Alto Adige), almhoning, kastanjetaarten. In de bossen wemelt het van de paddenstoelen en van: wild! Met wat geluk tref je op de menukaart berggeit, gems, hert en wild zwijn. Of een stoofpotje van cantharellen en eekhoorntjesbrood. Uit de bergbeken komt de beekforel.

We bezoeken heel uiteenlopende wijnbedrijven, vooral kleintjes maar ook een groot, gerenommeerd wijngoed. Overeenkomst is dat ze biologisch of biologisch-dynamisch werken. Andreas Dichristin maakt zelfs cult-natuurwijnen. Bijzondere adressen, allemaal!

De witte wijnen zijn zuiver en fris als berglucht. Men gebruikt gewürztraminer, pinot bianco, pinot grigio en riesling. De rode worden gemaakt van de lokale druif vernatsch / schiava, die lichte, fruitige wijn geeft en de lagrein, die garant staat voor een volle, pittige, donkerrode wijn en wat doet denken aan syrah.


BEREIKBAARHEID

Bij uitstek een reis om met openbaar vervoer naartoe te komen: je hebt de hele week geen auto nodig, je verblijft op één plek en alle wandelingen starten bij het hotel. Neem bijvoorbeeld de slaaptrein naar Bolzano.

Ervaring van een deelnemer

Alto Adige is een fantastische bestemming voor een wijnwandelreis : prachtige natuur, heerlijke wijnen . Eind september bleek een fijne periode voor deze reis: mooi weer en oogsttijd!

Kaltern , het plaatsje waar we in een mooie B&B verbleven, is superleuk , met een erg interessant wijnmuseum.

Els had een interessant en afwisselend programma : zo was er het bezoek bij wijnboer de bevlogen Andreas van  het kleinschaligeTröpfltalhof en het bezoek aan het grote moderne Manincor met de rondleiding door de eigenaresse zelf. En wat heb ik elke dag genoten van de mooie uitzichten in dit prachtige wijngebied! Hoogtepunt was voor mij de wandeling  naar Tramin, die was zo mooi en gevarieerd .

Marjo