Alto Adige: in de schaduw van de Dolomieten

Een week lang geen auto: alle wandelingen vertrekken vanuit het hotel, dat strategisch is gelegen aan de rand van het gezellige Caldaro. Op twee km afstand ligt het mediterraan aandoende Lago di Caldaro. Het dal van Caldaro is breed, liefelijk, licht heuvelend en staat vol wijngaarden en appelbomen. In deze wijnreis zijn veel vrije momenten, omdat het centrum met zijn restaurants vlakbij is, en ook in het hotel kun je ’s avonds een kleinigheidje eten. En genieten van het zwembad met zijn prachtige uitzicht naar alle kanten!

ga je mee? 

MEDITERRAAN ONTMOET ALPIEN

Wijnpaden en bergpaden

Gelegen aan de zuidkant van de Alpen, heeft Alto Adige een overdaad aan met druivenranken overgroeide pergola’s, zon, palmen, kleurige bloemenpracht, olijfbomen en cipressen, een terrasjescultuur, buitenleven. Loodrechte grijze rotswanden van machtige druiduizenders omlijsten dit feestelijke plaatje en steken uit boven een brede strook bos. Vanuit het dal golft een lappendeken aan wijngaarden omhoog, die nu, in de late herfst, schitterend goudgeel en rood oplichten, onderbroken door heldergroene vlakken appelgaarden.
Een netwerk van uitstekend bewegwijzerde wandelpaden doorkruist het gebied van dal tot top. Wijnpaden, Höhenwanderungen, bergpaadjes: je loopt zo van de Mediterranee de alpiene sferen binnen.

Bijzondere culinaire traditie

Uit die bergen komen allerlei heerlijkheden. Kruidige bergkazen, gerookte hammen uit het Val Venosta (Speck dell’Alto Adige), almhoning, kastanjetaarten. In de bossen wemelt het van de paddenstoelen en van: wild! Met wat geluk tref je op de menukaart berggeit, gems, hert en wild zwijn. Of een stoofpotje van cantharellen en eekhoorntjesbrood. Uit de bergbeken komt de beekforel. 

 

Bergwijnen

De witte wijnen zijn zuiver en fris als berglucht en worden gemaakt van ‘internationale’ druiven: sauvignon, weissburgunder / pinot bianco, riesling, gewürztraminer. De rode zijn gemaakt van de lokale druiven vernatsch / schiava, die een lichte, fruitige wijn geeft en de Lagrein, die garant staat voor een volle, pittige, donkerrode wijn en wat doet denken aan syrah.

Wat zeggen deelnemers?

Ik heb nog geen reviews omdat de wijnreis naar Alto Adige in 2021 voor het eerst verzorgd wordt! In 2019 heb ik de reis uitgestippeld, alle adresjes uitgeprobeerd en de wijnboeren ontmoet. Geloof mij, deze reis wil je niet missen! 

Els