Lang weekend Haspengouw, België
Het zacht-glooiende heuvelland van de Haspengouw strekt zich uit rond de historische steden Hasselt, Sint-Truiden, Riemst en Tongeren, maar het wijncentrum is het pittoreske Borgloon. Een fruitregio is het, net als de Betuwe. Aan de appels, peren en aardbeien is echter iets toegevoegd: kwaliteitswijn! Er zijn zo’n tien commerciële wijngaarden. Haspengouw heeft ook een rijkdom aan prachtige kastelen en gastronomische restaurants. Borgloon staat tevens bekend om zijn kunst in de open lucht.
ga je mee?
WANDELEND GENIETEN BIJ ONZE ZUIDERBUREN
- Data 2025: 22-25 augustus
- Standplaats: Borgloon
- Verblijf: kleinschalig charmehotel in villa
- Groepsgrootte : 6-14 personen
- € 895, toeslag eenpersoonskamer € 130 (prijs 2025 volgt)
- Bij de prijs is inbegrepen: • 3 overnachtingen inclusief ontbijt, alle hotelfaciliteiten (zwembad!), • 3 diners en 2 lunches inclusief wijnen • 3 wijnproeverijen • 3 wijnwandelingen • documentatie over (wijn-) gebied, wijnbedrijven enz.
Mijn eerste wijnreis in België
België, een ontdekking! Waarom ben ik er niet eerder op gekomen…maar hier dan toch mijn eerste Belgische wijnreis. Op twee uur rijden van Utrecht zit je in deze Vlaamse wijnstreek.
Hier heb ik een 4-daagse reis georganiseerd, een lekker lang weekend, vanuit een charmehotel gevestigd in een romantische, luxe villa in Borgloon, die met veel smaak en oog voor detail is ingericht en eigendom is van Veerle en Wim.
Het programma begint al op vrijdag om 14.00 uur, zodat we ook op de eerste dag al een wandeling en een bezoek aan een wijnboer hebben.
Alles op loopafstand
Een auto heb je niet nodig dit weekend. De restaurants en de wijnboeren zijn op loopafstand en ook de wandelingen beginnen alle drie bij de villa. We hopen op zon, want er is een mooi buitenzwembad, dus neem je zwemspullen mee!
De wandelingen voeren je elke dag een andere kant Borgloon uit en onderweg zie je niet alleen natuur maar ook kunst. De wijnen zijn voor de meeste mensen onbekend, maar ik kan je verzekeren, ze zijn erg goed. We bezoeken uiteenlopende wijnbedrijven, zo komen we bij een wijngilde van 20 heren en bij een maker van natuurwijnen.
Druivenrassen
België timmert aan de weg en is het snelst groeiende wijnland ter wereld. Er is ca. 800 hectare aan wijngaarden beheerd door 260 wijnboeren. En het groeit maar door. De Belgen gebruiken meer dan de Nederlanders de klassieke druivenrassen. Dat kan, vanwege hun meer zuidelijke ligging. Chardonnay is de nummer één, gevolgd door pinot noir, solaris, johanniter, regent, dornfelder en pinotin. De helft van de wijnen is mousserend, 35% is wit, 12% rood en 3% rosé.
Haspengouw is maar één van de Belgische gebieden voor kwaliteitswijn, er zijn er zeven. Twee daarvan zijn voor uitsluitend mousserende wijnen. De overige zijn: Hageland, Côtes de Sambre et Meuse, Heuvelland en Maasvallei.