Culinaire wijnwandelreis Provence

Een echte wijnvakantie bij een top-chambre d’hôte!
Een week lang verblijven we in het mooiste wijngebied van Frankrijk: de zuidelijke Rhône. Aan deze wijnregio heb ik al in 1999 mijn hart verpand, ik kom er dus al 24 jaar. Behalve de laatste jaren, toen zat ik vooral in Italië en Slovenië. Maar sinds ik dit top-adres heb ontdekt, wil ik je graag de kans geven om dit verrukkelijke wijngebied te ontdekken met zijn overvloed aan lekkers en moois. Bezoek aan biowijnboeren, bezoek aan de markt van Vaison-la-Romaine, wijn-spijs proeverijen, wandelen naar wijndorp Gigondas en nog veel meer leuke en lekkere dingen!

Tip: reis comfortabel met de TGV naar Avignon

 

ga je mee? 

Wijnwandelreis PROVENCE

In het hart van de zuidelijke Rhône

 

In de Provence liggen de Dentelles de Montmirail, een pittoresk klein bergmassief nabij Vaison-la-Romaine. Prachtige middeleeuwse dorpjes bevinden zich hier op loopafstand van elkaar. Een groot aantal wandelpaden doorkruist het gebied en er zijn vele plaatselijke tochten.

Behalve wijngaarden vind je er glooiende heuvels begroeid met tijm en rozemarijn, mediterrane bossen, kronkelende riviertjes en beken met diep uitgeslepen dalen, glooiende heuvels met op de achtergrond steile rotsen; een voor wandelaars ideaal gebied.

 

 

wijnwandelen Rhones 2010 164[1]

De streek en de B&B

Het najaar is er zacht, in oktober ligt de temperatuur rond de 24 graden en de nachten zijn koel. De herfstkleuren zijn schitterend en als we geluk hebben zitten we nog in het staartje van de grote bedrijvigheid van de druivenoogst: de vendanges!

Séguret heeft de kwalificatie ‘un des plus beaux villages de la France’. Het is een middeleeuws wijndorp met twee toegangspoorten, smalle steegjes, en steile zijpaden en een pleintje met een fontein. Onderaan het dorp ligt een fantastische chambre d’hôte met heerlijke tuin, terras, zwembad en een professionele keuken. Het heeft een magnifiek uitzicht over de vallei van de Ouvèze.

Topwijnen en Provençaalse keuken

De omgeving staat bekend om zijn topwijnen: Gigondas, Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras, Rasteau, Beaumes de Venise en vele andere. Ze hebben een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en smaken verrukkelijk bij de zuidelijke Provençaalse keuken. Denk aan de overdadige verse groenten en kruiden, picodons de la Drôme, lamsvlees, olijfolie, paddenstoelen; zelfs de zwarte truffel wordt vlakbij gevonden. Wat dacht je van Daube Provençale, tian d’aubergines, ratatouille, aioli, tapenade en anchoiade, tarte aux figues, sorbet à la lavende of nougat glacé…