25 jaar Wijnwandelreizen

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat mijn allereerste wijnwandelreis plaatsvond. In 1999, tevens het jaar dat ik vinoloog werd, naar de Côtes du Rhône. 25 jaar! Een kwart eeuw….  Het begon allemaal met het rijtje dat ik had opgesteld van de mooie dingen in het leven: wandelen, natuur, lekker eten, wijn, mensen, reizen. Zonder kennis van het toerisme maar vol enthousiasme en ondernemingslust stortte ik me in het spannende avontuur van het organiseren van groepsreizen voor levensgenieters. Als vinoloog een week op stap met een groep gelijkgestemde bourgondiërs, elke dag een wijnproeverij, een wandeling, een lunch en diner. Geen moment spijt van gehad!

Er is wel iets veranderd in de loop van de jaren. We lopen geen 20-25 km meer, maar eerder 10-15 km. Ik verstuur de informatiemappen niet meer per post maar per mail. In de beginjaren kon ik niet even contact opnemen onderweg, nu is iedereen bereikbaar. Ik maak appgroepen aan voor de buitenlandse reizen. Het woord wijnwandelreis is bekender geworden: men lacht niet meer om de combinatie van wijn en wandelen. Ik neem de deelnemers niet meer mee naar heel verre landen, maar blijf liever dichter bij huis. Wat duurzaamheid betreft, blijf ik mij ontwikkelen. Ik kies voor wijnbedrijven die gezond en duurzaam werken: biologisch en biologisch-dynamisch. Van Els Groot WijnWandelreizen via Els Groot WijnWorkshops naar Vinaventura.
Liep ik vroeger op topografische kaarten van 1:25.000, nu zijn er talloze fantastisch werkende wandel- en navigatie-apps. Toch wel jammer, we verdwalen nooit meer…

Ik ontwikkelde standplaatsreizen (26), trektochten (6), wijnexcursies in Nederland (27), individuele reizen (8) en reizen op maat.
Als ik foto’s terugkijk van die eerste tijd, schaam ik me wel een beetje voor mijn outfit. Geen buitensportkleding, maar een katoenen tuinbroek en T-shirt. Een auto moest ik in die beginjaren lenen, eerst was dat een heel kleintje.

Snel ontdekte ik de meerwaarde van een assistent-reisleider: bagagevervoer tijdens de trektochten, inkopen doen voor de picknick en de tafel hiervoor dekken, bezemwagen zijn voor ‘gestrande’ wandelaars, mij aflossen tijdens lange autoritten, maar ook bij het meedenken in het hele proces van het ontwikkelen van nieuwe reizen, het geven van tips en feedback. En zeer zeker ook voor de gezelligheid. Later had ik zelf een auto en het busje volgde. De rode VW T4, de groene T4 en nu de grijze Ford Transit.
In drie van de 25 jaar werkte ik onder de vlag van SNP. Daar begeleidde ik mijn eigen wijnwandelreizen en ontwikkelde voor hen enkele nieuwe.

Een van de grootste veranderingen was de ontwikkeling van de Nederlandse wijnbouw en het wijntoerisme in eigen land. In 2000 was ik de eerste die een excursie organiseerde naar een Nederlandse wijngaard, die op de Wageningse Berg. Eén klein boekje bestond er over Nederlandse wijn. In die 25 jaar is de kwaliteit van wijn van eigen bodem enorm toegenomen. Er zijn tientallen boeken geschreven. Het wijntoerisme staat op de kaart.
In dit jubileumjaar bied ik een nieuwe wijnreis aan, in Vlaanderen. Daarnaast staat de wonderschone wijnwandelreis Alto Adige voor de derde keer op het programma en een reis naar de Pfalz. Op wijnexcursie kunnen mensen mee naar Zeeland en Zaltbommel. En er komen nog bestemmingen bij!

Ik ben bezig met het samenstellen van een jubileumboek met verhalen en anekdotes van deelnemers en van mijzelf, dat deze zomer uitkomt.