Recensie wijnexcursie Wijndomein de Oude Waalstroom

We hebben ons aangemeld voor de wijnexcursie van Els Groot naar Wijndomein de Oude Waalstroom. Ik was heel benieuwd naar de druiven in Nederland en de smaak van biologische wijnen die ervan gemaakt kunnen worden, wetende dat het in Nederland vaak regent en de zon minder schijnt, dan waar mijn partner en ik vandaan komen. Tamás en ik komen uit Hongarije, waar een grote wijngeschiedenis is en uitstekende wijnen worden geproduceerd.

Deze ene dag gaf ons veel meer dan we ooit hadden gedacht. Allereerst een geweldige sfeer met een groep mensen waarmee we een prachtige wandeling langs de Waal maakten. De wandeling zelf was voor ons een echte tijdreis. Het deed ons volledig denken aan de zomers uit onze kindertijd, toen we met mijn vader vaak langs de oever van de rivier de Tisza in Szeged wandelden. Wilde planten waarmee we speelden, bloemen boeketten die we maakten. De dierenwereld, het uitzicht op de rivier, de geuren die ons omringden. Het prachtige uitzicht op de wilgen die in het water staan, het geritsel van de populieren, de geur van droog hooi en toen het nog wemelde van het leven op de velden. Ook genoten we van de schaduw van de bomen tijdens het zorgeloze spel. De Hongaarse laagvlakte, waar we vandaan komen, lijdt tegenwoordig onder droogte. Dieren en planten zijn uit het zicht van de mens verdwenen en het weelderige groen is vervangen door afval en het hartverscheurende beeld van uitgedroogde grond…

Met Els wandelden we op de dijken van Zaltbommel en langs de Waal in de zon en met aardig wat wind.

 
 

 

 

Zij vertelde over het Hollandse landschap en de mogelijkheden van de Nederlandse wijnbouw. Vanwege het nattere en koudere klimaat zijn er speciale druiven aangeplant. Rond lunchtijd arriveerden we bij Wijndomein de Oude Waalstroom waar we getrakteerd werden door de familie op de zelfgemaakte soep, wraps, beleg en broodjes. Daarbij schonk wijnboer Huib Overmars de frisse ciderachtige ‘flierefluiter’, die geheel op natuurlijke wijze van de Johanniter is gemaakt. Na de lunch aan de picknicktafel nam Huib ons mee door de wijngaard met hoog gras, veel vlinders, wilde planten en bloeiende bloemen die hij in blokken met de zeis maaide voor meer biodiversiteit. Hij experimenteert met nieuwe stokhoogte van de druiven, zodat de schapen en kippen er onder kunnen scharrelen en voor plukken op ooghoogte. Hij experimenteert met wilgen waar de druif in mag groeien. Als wijnmaker voegt hij niets toe en kan hij 100% gifvrije natuurwijnen schenken. Wij waren verrast door de frisse, lichte bubbels in de ‘ongetemde witte’ van Solaris en Johanniter en helemaal hoteldebotel van de kruidige krachtige ‘robuuste rode’ 2018 van Cabernet Cortis, Regent en Rondo!

Na alle inkopen – die Els later met het busje ophaalt – zijn we over de dijk en langs de Waal teruggelopen naar Zaltbommel waar het net begon te regenen na een stralende zomerse dag.

We zijn blij dat we deel mochten uitmaken van een magische tijdreis. Heel erg bedankt, Els.

Gabriella Racz

foto’s Renate van Galen