Het Nieuwe Wijnreizen

Schilderij

Ik wens jullie een mooi en gezellig jaar en ik hoop van harte dat de plannen die jullie gemaakt hebben door kunnen gaan. Dat heel 2021 een stijgende lijn mag hebben! En – het heeft meer betekenis dan ooit – ik drink op jullie gezondheid! Op jullie, die massaal je aanmelding van 2020 hebben doorgezet naar 2021, hartstikke fijn! Natuurlijk hoop ik van harte dat we elkaar dit jaar weer zien.

Het nieuwe wijnreizen: net zo leuk, voelt beter!
Het ongebreidelde overal-altijd-maar-naartoe-reizen, dat moeten we niet meer willen. De reiswereld zal van massatoerisme naar een kleinschaliger, gespecialiseerde manier van reizen van hoge kwaliteit over moeten gaan. Reizen met aandacht voor de plek waar je verblijft en met minder verplaatsingen. Corona versnelt dit proces. En buitenlucht is een belangrijk punt geworden.

WandelingBlauwe lucht

Hoe het was
De koers die ik met mijn wijnwandelreizen al 21 jaar vaar is die van kleinschaligheid. Altijd al ging het om het leren kennen van een klein gebied. Genieten van het lekkers en moois dat er ter plaatse is. De groepen waren klein, gemiddeld 8-9 personen. Ook waren we altijd al veel buiten: wandelend door de natuur, op bezoek in de wijngaard of rustend met een drankje op een terras. In voorjaar, zomer en nazomer, als het weer op zijn mooist is: dan wil je  toch buiten zijn! Vele bestemmingen waren te bereiken met de auto of trein; een aantal beter per vliegtuig. Heerlijk om, als in Nederland de herfstregens zijn begonnen, nog een weekje naar het zonnige zuiden te gaan! Maar in de loop van de jaren begon er met die vliegreizen iets te wringen en ik ging mij er steeds ongemakkelijker onder voelen. Kon ik mij er nog wel in vinden om voor een weekje weg het vliegtuig te pakken? Hoe hard was het eigenlijk nodig? Er zijn toch waanzinnig mooie wijngebieden dichterbij?

Wandelen

Wijnwandeling in Nederland

Hoe het wordt
Het kan altijd beter! De richting waarin ik Vinaventura verder wil ontwikkelen is steeds meer die van duurzaamheid. De verste reis – Zuid-Afrika – is uit het programma en ook de verre bestemmingen in Europa ga ik de komende jaren afbouwen. Dichter bij huis, minder vliegen. Meer bestemmingen die per trein of auto (carpoolen!) bereikbaar zijn.
Minder verplaatsingen, dat betekent ook: eerder standplaatsreizen dan trektochten. We verdiepen ons nog meer dan voorheen in een klein gebied, met veel aandacht voor de wijnen en andere streekproducten, maar zeker ook voor de bewoners, de mensen die voor al deze heerlijkheden zorgen. Oog voor de tradities van het gebied is vanzelfsprekend, evenals respect voor het specifieke karakter van het landschap, van de natuur. De arrangementen moeten gemakkelijk te bereizen zijn. Wellicht is een rustdag in het midden van de week een idee. Kortere arrangementen in het buitenland; wijnweekends en -excursies naar de mooiste Nederlandse wijngaarden.

Tapas

Borrelplank

 

 

 

 

 Streekproducten uit Schouwen-Duiveland en de Karst, Slovenië. 

Corona, afstand en frisse lucht
De door de Vinaventura-fans zo gewaardeerde gezelligheid en vertrouwdheid hoeven niet te lijden onder het feit dat we meer afstand zullen moeten houden dan we gewend waren tijdens de reizen. Daar zijn we inmiddels wel aan gewend geraakt.
Buiten zijn, dat zullen we zo mogelijk nòg meer doen dan voorheen. Dat is goed te organiseren met wijnproeverijen en etentjes. Geen probleem!
Laten we het glas heffen op een mooi en gelukkig 2021, met vele gezellige momenten!

Els Groot

Nieuwe wijnexcursies
In de afgelopen weken heb ik een aantal leuke nieuwe wijnbedrijven bezocht: de Reestlandhoeve opde grens van Overijssel en Drenthe en Aan de Breede Beek, bij Nijkerk. Allebei een excursie waard! 
Zie ik je op een van de excursies dit jaar? Je kunt je aanmelden!