Wat is er zo leuk aan een geurworkshop?

“Plotseling was ik weer op het scoutingkamp, in de grote tent”. Zo leuk, geuren kunnen heel oude herinneringen boven halen. Deze kwam van een man van 50, en zijn herinnering was zo’n 40 jaar oud. “Het huis van mijn oma! Nee, de linnenkast van mijn oma! Ik wist niet meer dat ik die geur nog kende.” Verrassend, om geuren van lang geleden op die manier terug te vinden. 

Tijdens een geurworkshop ben je met een zintuig bezig dat je niet veel gebruikt: je reukvermogen. We doen daar weinig mee en daarom is het zo slecht ontwikkeld. Maar ook al doen we niet zo veel met onze neuzen, ze kunnen best nog wat. Sommige mensen zijn verbaasd hoeveel geuren ze herkennen.

De 3 emoties van geur: verassing – hersenpijniging – herkenning!

Een geurworkshop is een leuke, ontspannen kennismaking met het fenomeen geur.
Na een beknopte introductie in de wereld van de geur en uitleg over onze waarneming van geuren, volgt een “geursessie” waarbij ik gebruik maak van flesjes met essences van – veelal natuurlijke – geuren. Dan blijkt hoe slecht ontwikkeld ons reukorgaan eigenlijk is; het is niet gemakkelijk om een geur te kunnen thuisbrengen en benoemen. Geuren kunnen je terugbrengen naar je kindertijd en sterke herinneringen naar boven halen. Hoe komt dat? Dat leert en ervaar je tijdens deze workshop.

Wijn en geuren

In de wereld van wijn spelen geuren een belangrijke rol. Als beginnende wijnliefhebber ga je een zogenaamd geurgeheugen opbouwen. Want ruiken is veel belangrijker dan proeven: met de mond proef je alleen de basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami. Wat wij verder menen te proeven, verloopt via de neus en is dus ruiken. Daarom is het zo belangrijk om eerst aan je wijn te ruiken. En, zo leuk, er gaat een wereld voor je open! Moeilijk? Ja. Wat ontzettend vaak gebeurt is dat je denkt: “ik wéét het, maar ik kom er niet op!” Te leren? Jazeker, je kunt dit trainen. Je kunt leren om woorden te geven aan wat je ruikt en je zult ook merken dat bepaalde geuren vaak terugkomen en bij bepaalde druivenrassen horen. Stapje voor stapje kom je steeds verder. Zie het als een spel!

Een geurworkshop is mogelijk met groepen van 5 – 50 personen. Duur: 1.30 à 2 uur. Je zorgt zelf voor een locatie.Je kunt de workshop uitbreiden met het proeven van een of meerdere wijnen. Huur mij in voor een “luchtig” intermezzo tijdens je feest, opleiding of cursus.