Amsterdamse stadswijngaard

Wijn van Bret in Amsterdam Sloterdijk

Van alles verwacht je bij station Sloterdijk, maar een wijngaard? Toch is die er, sinds 2016. Een kleine, compacte groene oase, onvermoed en verrassend, middenin een netwerk van spoorlijnen, snelwegen en betonnen kolossen. En daarmee is het met recht een echte stadswijngaard. De eerste oogst vond plaats in 2018; in 2019 proefden de deelnemers hun eigengemaakte eerste wijn. De wijngaard maakt deel uit van de Tuin van Bret, een klein bedrijventerrein opgetrokken uit rode containers en gebouwd als een halfronde ‘nederzetting’ rond een plein tegenover de wijngaard. Wijn van Bret heeft zich ten doel gesteld om volledig circulair te werken en het verstedelijkte gebied te vergroenen. Het is genoemd naar natuurgebied de Bretten. Op het terrein werken verscheidene architecten en ambachtslieden; onder het viaduct onder de Radarweg door is restaurant Bret, ook van containers gebouwd.


Architect Yvonne Modderman was de initiatiefnemer van de wijngaard, samen met haar man Jeroen van der Voorn. Verbinding, vergroening en de beleving van het hele proces van wijn maken zijn de leidmotieven.
De grond huren zij van de gemeente. Je kunt bij hen wijnstokken leasen. Op dit moment zijn er 70 huurders die gezamenlijk de 1200 m2 druivenstokken onderhouden, wat neerkomt op ca 10 stokken per persoon. Je kunt cursussen volgen voor wijn maken en snoeien, er worden wijnproeverijen en diners gegeven en lezingen gehouden.
De aangeplante druivenrassen zijn johanniter, souvignier gris en cabernet cortis.
www.wijnvanbret.nl