De Haagse Stadswijngaard

Een wel heel onverwacht pareltje

 

De route erheen bestaat uit hoogbouw, kaalslag en bouwputten met hijskranen. Waar de Laakhaven  doodloopt op een brandweerkazerne, aan de andere kant daarvan, ligt ingeklemd tussen de spoorlijn en de drukke Hildebrandstraat een kleine groene parel: de Haagse stadswijngaard. Een watertje kronkelt er langs, een kleine moestuin, een paar hoge, oude bomen, ganzen grazen in het gras: een vredige sfeer en een volslagen verrassing. Wat een prettig oord!

Oudste stadswijngaard

Dit is de oudste stadswijngaard van Nederland, de eerste plannen dateren van 2012. In 2014 werden de druiven geplant. Het idee kwam van Tycho Vermeulen, van huis uit bioloog. Als student maakte hij al wijn op zijn studentenkamer in Wageningen. Tycho zijn interesse groeide in de loop der jaren alleen maar. Vanaf het eerste stadium werd hij bijgestaan door Marcel van Dam. Hun achterliggende gedachte was om de mogelijkheden van stadslandbouw te tonen.
Aanvankelijk was de wijngaard een eenmanszaak, maar Tycho verkocht hem aan een coöperatie met 10 eigenaren en behield zelf een deel. Op het perceel van één hectare staan zo’n 700 wijnstokken: johanniter en souvignier gris voor wit en rondo en leon millot voor rood. Daarvan worden droge, maar ook zoete, zelfs portachtige wijnen gemaakt. Er wordt volop geëxperimenteerd.
Je kunt bij de Haagse stadswijngaard voor een jaar een rij van tien druivenstokken beheren en neemt dan deel aan een cursus druiven telen. Ook kun je jaarlijks – na de oogst – meedoen met de cursus wijn maken. De wijk is blij met de groene oase.

Tycho Vermeulen en Els Groot