Stadswijngaard Hof van Almere

Net buiten de stad Almere, in stadsdeel Almere Hout, op een groene helling van 10 meter hoog met een mooie hellingshoek van 30”,  vind je stadswijngaard Hof van Almere. Ernaast ligt stadslandgoed de Kemphaan, een natuur-educatiecentrum waarin onder meer Staatsbosbeheer gevestigd is. Almere Hout is een recreatiegebied dat door fiets-, wandel-, skeeler- en vaarroutes doorkruist wordt: een echte toeristische, recreatieve bestemming dus.

Drijvende krachten

Eigenaars en drijvende krachten zijn René en Els Bliekendaal. René, wijngaardenier en wijnmaker, is van huis uit gezondheidswetenschapper en ook Els komt als adviseur onderwijs uit een andere richting dan de wijnbouw. In 2010 hebben zij de wijngaard aangeplant. Het perceel meet 3000 m2 en er staan 1500 druivenstokken op. De wijn wordt door hen gemaakt in een eigen gebouw op het terrein. Zij gebruiken de druivenrassen johanniter, solaris, rondo en cabernet cortis.

Samenwerken

Een groep van 15 vrijwillige medewerkers helpt met het onderhoud van de wijngaard. Zij pachten er wijnstokken. Het is tevens een zorgwijngaard, met werk voor mensen met een beperking.
Hof van Almere werkt graag en veel samen. Zo heeft Staatsbosbeheer de hagen geplaatst. Een boomkwekerij uit de buurt zorgde voor de palen voor de druivenstokken en voor het plaatsen van torenvalknesten. Studenten kunnen er een project doen en de hulp van de sociale werkplaats wordt ingeroepen voor klussen. De VVV-Almere verkoopt hun wijnen, evenals Almeers weelde, een initiatief om producten uit Almere bijeen te brengen en te verkopen.
Vanuit Hof van Almere is het initiatief Urban Vineyard Almere opgestart, www.urbanvineyard-almere.nl. Het plan is om in de nieuwe wijk Oosterwold, 13 kleine biologische wijngaardjes aan te leggen verspreid over gebied van 15 ha. Een aantal hiervan is al gerealiseerd. Hiervan gaat op termijn een Almeerse wijn geproduceerd worden.
Volop ontwikkelingen en nieuwe plannen dus!