De Portugese streekkeuken verrast!

Percebes, Gila de abóbora, bochechas . . . .

Eendenmossel, vijgenbladpompoen, varkenswangetjes, hondshaai, zaagbaars, kippenhartjes, varkensoor, tomatenconfiture . . . . .

Geloof me maar: boven verwachting lekker, het eten in de streken rond Lissabon!

portugese hapjes

Portugal stond tot voor kort niet te boek als gastronomisch paradijs. Maar de eerste wijnreizen in de Alentejo hebben vorig jaar plaats gevonden en wat viel dat mee, dat eten. Wij troffen een authentieke, zeer smaakvolle Portugese streekkeuken, vaak ook vol vernieuwing en van hoge kwaliteit.


Kurkeikeltjes-etende varkentjes
De hoofdgerechten bestaan uit superverse vis uit de oceaan of zeer smakelijke gerechten van het porco preto, het kurkeikeltjes-etende Iberische zwarte varken. Verrukkelijk klaargemaakt, meestal in alle eenvoud, zonder poespas.

Het avontuur zit hem echter in de ‘petiscos’. Wanneer je in Portugal aan tafel gaat, worden er in vlot tempo allerlei schoteltjes op tafel getoverd. Eet je daarvan, dan betaal je ervoor. Laat je ze staan, dan nemen ze ze weer mee. Kom je met zijn negenen binnen dan is er natuurlijk geen houden aan: iedereen wil wat anders proberen!

Naast gebruikelijke hapjes als gemarineerde inktvisjes en garnalen, kwarteleitjes, gegrilde paprika, olijven-van-het-huis, bijna vloeibare schapenkaasjes, sardientjes, choriço en kleine mosselen, kregen we ook minder gangbare lekkernijen. Ik heb er een aantal op een rijtje gezet. Waren ze lekker? Ja! En zo interessant om nieuwe smaken te ontdekken.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de heerlijke en unieke wijnen uit de steek.

Wil je ook proeven van deze bijzonderheden? En eten met de Portugezen in Portugese restaurants waar geen enkele toerist zit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *