Het jaar 2020. Voorzichtige plannen 2021.

Tafelen

Plotseling was het wijnreisseizoen afgelopen. Na de persconferentie maandag 12 oktober zag ik mij genoodzaakt ook de laatste activiteit af te gelasten: het wijnweekend op Domein Holset. Zo jammer. 
2020 was een jaar waarin we ons moesten vastgrijpen aan de dingen die wèl konden. Dat waren bij Vinaventura de Nederlandse wijnexcursies: die liepen heel goed. Een zegen! Met deze belangstelling voor wijntoerisme in eigen land ben ik erg blij. Meer plannen staan op de rit, zowel voor excursies als voor meerdaagse arrangementen, allemaal dicht bij huis.

Tuin

Maar wat een jaar was het. De buitenlandse reizen op-één-na geannuleerd. Dieptepunt vond ik de annulering van de culinaire Provencereis met Onno Kleyn, die pas in oktober zou zijn. Dat leek lange tijd heel ver weg en we bleven hoopvol, totdat de Vaucluse code oranje kreeg en ik weer 14 mensen moest teleurstellen, plus die prachtige B&B.
Ik heb me er doorheen geslagen, door 2020, zie ook mijn blog Geslaagd!

Wereldbol

Sardinië wel
De wijnreis Sardinië ging door met vier overgebleven deelnemers van de negen. Gelukkig een uitzonderlijk geslaagde week. Spannend – en anders dan anders – was het wel. Maar we hadden veel geluk, de hele week zon, we beleefden prachtige avonturen en voelden ons een vriendenclubje op vakantie. Met zijn vijven in twee auto’s. Als de enige wijnreis van 2020 begint hij in mijn herinnering bijna mythische vormen aan te nemen: steeds leuker, mooier, bijzonderder en belangrijker. En dat laat ik lekker zo

ZonsondergangWandelen

Voor mijn relaties, zowel in het buitenland als in Nederland, was de situatie ook moeilijk. Zoeken, creatief zijn, berusten, aanpassen, nieuwe mogelijkheden bedenken, verdragen, flexibel zijn en soms: sluiten. Meestal voor het seizoen; in een enkel geval voorgoed. Ik heb met ze meegeleefd en nog nooit zo’n intensief contact met ze gehad.

November is de tijd van plannen maken voor het volgende jaar. Hiermee ben ik begonnen, er staan ​​al activiteiten op de agenda 2021. Maar we weten niet hoe het volgend jaar zal zijn. Mijn reizen zijn ontzettend leuk, daar kan ik normaal gesproken enthousiast over vertellen, maar nu geeft dat een vreemd gevoel. Hoe kan ik mensen hiervoor interesseren zolang er nog zoveel onduidelijk is? Als reisorganisator heb je te maken met verschillende regels in verschillende landen. Ik houd nog maar wat slagen om de arm. Inplannen kan ook later nog! Intussen hoop ik maar dat jullie vertrouwen in mij blijven houden.

Nederlandse wijnboeren zijn zeker zo leuk!
Waar ik met veel plezier mee bezig ben is het aantal Nederlandse wijnbestemmingen uitbreiden. Nog steeds ben ik overtuigd van de uitstekende kwaliteit van de Nederlandse wijnen. Niet alleen in Frankrijk zijn markante en charmante wijnboeren; die hebben we hier ook en ik wil je er graag mee naartoe nemen. Volgend jaar komen er weer leuke nieuwe reisjes en excursies op het programma. Bijvoorbeeld naar het verste stukje van de Achterhoek en naar Zaltbommel. Er komt een tweede wijnweekend bij, in het oosten van Nederland, met een avondvullend bezoek aan een zero waste kok die kookt van Kop tot Kont. Een waar avontuur. Meer nieuws volgt!