Oranje wijnen proeven: iets heel bijzonders

Orange wines, ik had er wel eens over gehoord. De kleur zou goud – oranje – amber zijn en de smaak nergens mee te vergelijken. Wat prachtig leek me dat! Op vakantie in Slovenië kwam ik ze tegen. Langzaam maar zeker begon tot mij door te dringen dat het om bijzondere wijnen ging.Een nieuwe trend, oranje wijnen? Nee, ze zijn eeuwenoud en nog steeds tamelijk zeldzaam. 

Het is geen nieuwe kleur, zoals er onlangs ineens bizarre blauwe wijn verscheen. Deze wijnen zijn zeer uitgesproken, met veel kleur, geur en smaak. En met tannines!

Oranje wijnen worden gemaakt van witte druiven, maar dan op de rode wijn-manier. Er is een groot verschil tussen het maken van rode en witte wijnen: bij wit worden de druiven gelijk geperst, de schillen worden verwijderd en er volgt een sapvergisting. Dit levert in de regel een zeer lichtgekleurde, ‘witte’ wijn op. Bij rode wijn vergisten de druiven met schil en al. Dat moet, want in de schil bevinden zich de kleur- en smaakstoffen en tannines, en die geven nu juist de kleur en smaak aan de wijn. Dit heet een pulpvergisting. Pas als de gisting is afgelopen (als alle suikers vergist zijn) wordt er geperst en worden de schillen verwijderd. 

Ik heb een aantal van deze unieke wijnen geproefd. De kleur is inderdaad fonkelend amber – goud – oranje. Het eerste wat opvalt zijn de tannines. Je proeft als het ware de eigenschappen van rode wijn in oranje wijn. Ze hebben veel kracht en bite, logisch na zo’n lange schilinweking. Hierdoor passen ze bij uiteenlopende gerechten: niet alleen de gangbare witte wijngerechten zoals groenteschotels, schaaldieren, vis en lichte kazen, maar ook vleesgerechten. Extra leuk: je kunt deze wijnen bewaren.

In de hoek Slovenië-Kroatië-Italië wordt traditioneel oranje wijn te gemaakt. Maar ook moderne wijnmakers buiten deze regio experimenteren sinds kort met oranje wijnen, omdat ze zo smaakvol zijn.

Ter kennismaking organiseer ik samen met Mariëlla Beukers een Orange Wine Tasting in Utrecht op 3 november 2017. We proeven 7 wijnen: 2 Sloveense, 2 Italiaanse en 2 Georgische wijnen. De 7e is een (zoete) verrassing. Natuurlijk voorzien we de wijnen van heerlijke bijpassende hapjes. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *