Waaraan denk je dan? Kruis even aan:
- Zon
- Beeldschone zandstranden en stille baaitjes
- Smalle steegjes vol bloempotten, wasgoed boven mijn hoofd
- Dorstlessende witte wijnen, warmbloedige rode wijnen
- Olijfbomen
- Gezellige terrasjes met vrolijke mensen
- droge rosé met tapa’s
- Vis, zo uit de zee op mijn bord
- Kristalheldere, azuurblauwe zee
- Ongerepte natuur
- Tijm en rozemarijn
- Palmbomen en oleanders
- Oude mannetjes op een bankje onder een plataan
- De geur van lamsvlees van de barbecue
- Kraampjes vol kleurige groenten en fruit
- Goede olijfolie
- Kleurige vissersbootjes
Waar je ook aan hebt gedacht, het maakt niet uit. In vele van mijn reizen zul je een groot aantal van deze verrukkelijke ingrediënten vinden. Maar het toppunt van “mediterraansheid’ is Sardinië.
Daar vind je zon, beeldschone zandstranden, stille baaitjes, onwaarschijnlijk helder zeewater, ongerepte natuur enzovoort. Echtwaar, het is er allemaal. Een heerlijk eiland waar je ook verrast zult worden door een stil binnenland van heuvels met schaapskudden, met kruidige struiken zoals mirte, mastiek en jeneverbes. En relaxte Sardijnen die rustig van het leven genieten.
Sardinië heeft zijn eigen, authentieke keuken: ontzettend vers en puur, met Arabische invloeden. En dan de wijnen nog. . . . Carignano, cagnulari, cannonau, monica, bovale, vermentino, nuragus, nasco en torbato. Jammer als je ze niet kent: ze zijn keigoed! De rode combineren we bijvoorbeeld met het speenvarkentje van het spit dat de herders hoog in de heuvels voor ons bereiden. Of met wild zwijnstoofpot. De witte drinken we bij zwaardvis- of tonijnbiefstuk, bij gegrilde groenten, bij inktvissalade. . .
Als je snel bent, kun je nog boeken voor deze reis, zie Sardinië Wijnreis.