Reizen plannen in coronatijd

De enige activiteit die ik deze winter voor Vinaventura deed, het geven van een wijncursus voor de Volksuniversiteit, werd stopgezet. Jammer voor de cursisten, en ook voor mijzelf.
Voor vele andere ondernemers met wie ik samenwerk – restaurants, café‘s – zijn de gevolgen een stuk ingrijpender. Met hen leef ik intens mee. Laten we vooral allemaal weer afhaalmaaltijden gaan bestellen! Online events gaan volgen!
Nee, ik wil niet klagen.

Tijd voor een – onzekere – planning van 2022. En tijd om terug te kijken op 2021.

Hoe was Vinaventura’s wijnjaar 2021?

Tien excursies, een weekend in Zuid-Limburg en vier reizen gingen door, zodra het weer mogelijk was. Een uitdaging, dit jaar, maar ik ben superblij met wat ik wèl heb kunnen doen.

Januari. De jaarplanning had ik toch maar gemaakt. We zaten middenin een lockdown-met-avondklok, maar waren nog optimistisch, begin dit jaar, en dachten dat we wellicht snel van de beperkende maatregelen af zouden zijn. Dat duurde echter nog lang, tot juni!

terrassen weer openAlle wijnreizen en wijnexcursies in het voorjaar en begin van de zomer moest ik annuleren en verzetten. Wel herinner ik me de feestelijke dag dat de terrassen weer open gingen: 28 april. Daar zat ik zo ongeveer als eerste op.
Code oranje hield lang aan voor de ons omringende landen; de wijnreizen schoof ik op naar het najaar. Hoera, op 19 juni was er wel weer een excursie in Nederland mogelijk: het begin van mijn seizoen, eindelijk!

Rampzalig waren half juli de onvoorstelbaar ernstige overstromingen in het Ahrdal.
Voor mijn nieuwe Ahr-wijnreis had ik het jaar tevoren het allerleukste en mooist gelegen hotelletje van de hele Ahr gevonden, het Jägerstübchen. De reis, die half juli gepland stond, was vanwege corona eerder al afgelast. Ik was geschokt toen ik onlangs hun website opzocht. Van het hotel is niets, helemaal niets meer over. Onbeschrijfelijk triest. Gelukkig hebben alle medewerkers het overleefd.

coronatijd domaine holset

Over de nazomer heb ik gelukkig vrolijker berichten. Eind augustus was voor de eerste keer het Wijnweekend (“Bubbelweekend”) in het Zuid-Limburgse Holset. Wat een niveau hebben de wijnen daar in die regio! Van juni tot oktober vonden er 10 wijnexcursies in Nederland plaats, met allemaal tevreden deelnemers.
reizen in coronatijdOok de vier najaarsreizen verliepen uitstekend. Het bijzondere Slovenië (2e keer) was weer heerlijk. We hadden de wijnreis Alto Adige (primeur!) in de Dolomieten, wat een verrassing. De culinaire reis samen met Onno Kleyn in de Provence: dat was smullen – en leren – in mijn vertrouwde Rhônegebied. Als laatste het prachtige, pure Sardinië, een gouwe ouwe.

Ja, en nu 2022. Wat ga ik op het programma zetten? En vooral: wanneer? Ook nu is de situatie onvoorspelbaar. De ervaring uit de afgelopen twee jaar leert dat het niet verstandig is om in het voorjaar activiteiten te plannen. Ik heb besloten om mijn wijnreizen in september en oktober te doen en de wijnexcursies vanaf juni. Voor wijnreizen moet ik de hotels ruim tevoren reserveren, anders loop ik het risico dat ze niet meer voldoende kamers hebben. Alto Adige, Slovenië en Piemonte zijn nu ingepland. Ik gok erop dat we dan weer mogen reizen, ik hoop het zo!
Excursies en wijnweekends in Nederland: dat ligt gemakkelijker. Ik ben ze een voor een aan het reserveren en aantal staan nu al op de agenda. Excursies verzetten is minder ingrijpend dan wijnreizen verzetten. Laten we hopen dat dat niet hoeft.
Mochten we eerder kunnen reizen, dan plan ik last-minute nog een mooie lente wijnreis in. Excursies in het voorjaar zijn ook snel georganiseerd.

Als je een verzoek heb voor een wijnreis of – excursie die nu niet op het programma staat, meld het mij! Misschien kan ik hem gewoon inplannen op de door jou gewenste datum. Stuur een mailtje naar info@vinaventura.nl.