20 jaar wijnwandelen

Groot nieuws: mijn boek is uitgekomen!

Deze zomer vier ik mijn jubileum. Ik organiseer nu 20 jaar Wijnwandelreizen! Ter ere daarvan heb ik een boek gemaakt. In dit boek vind je tips voor het bezoeken van wijngaarden in Nederland. Per wijngaard krijg je advies over waar je mooi kunt wandelen en tips voor charmante adresjes om te eten en te overnachten.

Ook blik ik terug op hoe het was om dit bedrijf op te zetten. Ik heb zo veel te danken aan mijn klanten! Hieronder lees je hoe het allemaal begon…

De mooiste dingen in het leven

“Wandelen, wijn, lekker eten, buiten zijn, mensen, Frankrijk, reizen, zon, natuur. . .  En al die dingen delen met anderen.” Het antwoord kostte me geen moeite toen mij 22 jaar geleden gevraagd werd naar de mooiste dingen in het leven. En hiermee is het, achteraf gezien, allemaal begonnen.

Het was 1997. Mijn werk als groepsleidster met verstandelijk gehandicapten deed ik met veel plezier, maar ik verlangde naar variatie en avontuur. Die winter had ik in het buurthuis een wijncursus gevolgd, gegeven door een vinoloog, Iteke van der Vlugt, en dat was zo leuk! Ik was geheel verkocht. Ik schafte een schrift aan waarin ik proefnotities maakte van elke gedronken wijn. Vlot haalde ik mijn slijtersvakdiploma en ik meldde mij aan bij de opleiding voor vinoloog.


Mijn kinderen leefden erg mee!

Langzaamaan begon een idee te rijpen. Wat zou het leuk zijn om iets te doen met wijn, wandelen en lekker eten. En met reizen, wijnreizen! Maar vooral wilde ik graag anderen laten meegenieten van mijn ontdekkingen. Wijnwandelreizen?

Een periode van studie, onderzoek en praten met ondernemers in het toerisme volgde. Een wijnwandelreis organiseren leek me fantastisch. In authentieke kleine hotels en chambres d’hôtes beheerd door aardige eigenaars. Geen luxe; wel charme. Graag in de natuur, maar wel vlakbij een dorp. Liefst met bijzondere wijnadresjes en echte Provençaalse streekrestaurants.

Intussen begon ik op de Wijnacademie aan de studie vinologie. De Dentelles de Montmirail in het Zuidelijk Rhônegebied – in de Provence! – leek ideaal voor mijn doel: het heeft een grote variatie aan goede wijnen, is een schitterend wandelgebied met middeleeuwse wijndorpjes op loopafstand van elkaar en je eet er Provençaals. 
Ik schreef mij in bij de Kamer van Koophandel als Els Groot WijnWandelreizen en maakte een plan.

Het thuisfront gaf zijn aanvankelijke twijfels op (“is dit idee wel levensvatbaar?”) en steunde mij ruim. Ik was tenslotte wel 10-20 weken per jaar van huis. Ze leefden erg mee. Later was het zelfs omgekeerd. Als ik te lang thuis was, hoorde ik: ”Moet je niet weer op wijnreis mama?”

Ik vertrok voor een voorbereidingsreis en selecteerde twee prachtige hotelletjes in Séguret en Bédoin. Mijn vader had een knipsel uit de NRC naar mij opgestuurd van een fles goed beoordeelde wijn uit de Côtes du Ventoux, gemaakt door geëmigreerde Nederlanders, Daan en Elvira van Dijkman van Domaine de Marotte. Mijn eerste wijnadres!
Die zomer sleepte ik mijn gezin mee op vakantie naar de Provence en ik zocht wandelingen, wijnboeren en restaurants uit. Later ben ik zelfs een derde keer afgereisd om alles te checken. Ik maakte een mooi programma van zeven dagen met op elke dag een wandeling, een lunch en een wijnboerbezoek. De 1e reis zou plaatsvinden in september 1998.

Terugblikken op de eerste reizen in Frankrijk

Met 100 adressen van familie, vrienden en bekenden dacht ik wel een reis te kunnen vullen, maar dat was niet zo: er gaf zich één persoon op. Ik stelde een volgende datum vast: 18-24 april 1999. Een artikel in het plaatselijke weekblad Hollands Silhouet en enkele mini-advertenties zorgden dat deze reis snel vol liep, met lezers en enkele vrienden. Ondanks alle onverwachte avonturen (gebroken arm, lekkage, dubbele boeking . . . ) die we meemaakten, werd de reis een groot succes. De formule werkte! Het was een feit: ik moest verder! Drie Dentellesreizen volgden in 1999.

Één van de eerste adressen: Domaine de Marotte van familie Dijkman

Het ging hard die eerste jaren. En wat een leuke mensen kreeg ik mee! Velen bleven jaarlijks terugkomen, een groot compliment. Ik ontwikkelde nieuwe arrangementen: Ventoux, Luberon, Aix-en-Provence, Côte d’Azur, Trektocht Drôme Provençale, Mâconnais, Diois (Drômevallei), Trektocht Côte d’Or met Monica van der Stap, Rully, een winterse Truffeltocht in de Tricastin, een groot aantal excursies naar Nederlandse wijngaarden en een lang weekend Zuid-Limburg. In 2004 vonden er al tien groepsreizen en negen excursies plaats. Veel steun tijdens de uitvoering van de reizen kreeg ik van mijn assistent-reisleidsters zoals Marleen, Maaike, Karin, Jolijn en Monique. Ontzettend veel plezier hebben we samen gehad!

Een toast op mijn klanten van het eerste uur!

Ik zette vele individuele reizen op, die goed liepen. In 2006 pas durfde ik buiten Frankrijk aan de slag, in Portugal, in de Dourovallei. Piemonte volgde het jaar erna met de onovertroffen Baroloreis. Het was een heerlijke, vrolijke en dynamische tijd, maar uiteindelijk kreeg ik het te druk: èn al die reizen en excursies begeleiden èn alle individuele arrangementen regelen. In 2009 besloot ik mijn bedrijf te verkopen aan het gelijkgestemde SNP Natuurreizen en in de jaren erna werkte ik voor hen. De wijnreizen Chianti, Montalcino&Montepulciano en Griekenland zette ik voor SNP op.

20 jaar lang genieten

Nu is het 2019 en na een herstart als Els Groot WijnWorkshops in 2013 ontstond weer een bont gekleurd pakket aan reizen: Sardinië, Barolo, Zuid-Afrika, Portugal, Slovenië, Languedoc en Nederland.

Vinaventura

Een nieuwe lente, een nieuw geluid: ik wilde dat de vlag de lading dekte en vond Els Groot Wijnworkshops te studieus klinken. Het zijn geen workshops, het zijn genietreizen. Avontuurlijke wijnvakanties!

Met Vinaventura kies ik nog bewuster dan voorheen voor wijnmakers die op een natuurlijke manier werken. Wijnmakers die natuurwijnen of biodynamische wijnen maken. Dat zijn de mooiste mensen en ze maken de zuiverste wijnen. Een van de belangrijkste aspecten vind ik om goede, warme relaties op te bouwen, relaties met mensen die het leuk vinden als ik met mijn groep bij ze langskom en die ons oprecht enthousiast verwelkomen. Dat geldt ook voor de eigenaars van de overnachtingsadressen en restaurants. Dat mijn relaties een goede smaak hebben, blijkt wel uit het feit dat ze de Stolwijkse boerenkazen die ik steevast voor ze meebreng, ontvangen met een big smile en een knuffel. Ik neem mijn klanten mee naar mijn vrienden.

Duurzaamheid vind ik belangrijk, reden dat ik – met pijn in het hart – mijn fabuleuze Zuid-Afrikareis toch van het programma heb geschrapt. Je vindt immers prachtige wijngebieden dichter bij huis, zelfs in Nederland. De wijnkwaliteit is verrassend goed en ook hier kun je mooi wandelen en lekker eten. 
Er liggen vele plannen klaar voor nieuwe reizen. Champagnegebied, Elzas, Sicilië, Zuid-Limburg. Een culinaire reis samen met Onno Kleyn. En misschien wel een sentimental journey naar de Côte d’Azur of de Dentelles de Montmirail . . .

boekje wijnwandelen 20 jaar
Je kunt mijn boekje hier bestellen!