Mediterraan ontmoet Alpien: Alto Adige ofwel Süd-Tirol

Bij wijntoerisme in Italië denken we vooral aan Toscane en Piemonte. Maar er zijn andere gebieden die ook iets prachtigs te bieden hebben. Laat me je voorstellen aan Alto Adige, vlak onder de Alpen. Een paradijselijk wijngebied vol tegenstellingen in het noorden van Italië. Perfect voor een wijnreis voor sportieve mensen!

Olijfbomen, palmen en cipressen, zon, kleurige bloemenpracht, een overdaad aan met druivenranken overgroeide pergola’s, een terrasjescultuur, buitenleven: Alto Adige. Loodrechte grijze rotswanden van machtige druiduizenders omlijsten dit feestelijke plaatje en steken uit boven een brede strook bos. Vanuit het dal golft een lappendeken aan wijngaarden omhoog, die nu, in de late herfst, schitterend goudgeel en rood oplichten, onderbroken door heldergroene vlakken van appelgaarden. Een netwerk van uitstekend bewegwijzerde wandelpaden doorkruist het gebied van dal tot top. Wijnpaden, Höhenwanderungen, bergpaadjes: je loopt zo van de Mediterranée de alpiene sferen binnen.

Palmbomen en hoge bergtoppen in Alto Adige

Lekkers uit de bergen

Uit die bergen komen allerlei heerlijkheden vandaan. Kruidige bergkazen, gerookte hammen uit het Val Venosta (Speck dell’Alto Adige), almhoning, tamme kastanjes. In de bossen wemelt het van de paddenstoelen en van: wild! Met wat geluk tref je op de menukaart berggeit, gems, hert en wild zwijn. Of een stoofpotje van cantharellen en eekhoorntjesbrood. Uit de bergbeken komt de beekforel.

Bergwijnen

De witte wijnen zijn zuiver en fris als berglucht en worden gemaakt van ‘internationale’ druiven: sauvignon, pinot bianco, riesling, gewurztraminer. De rode zijn gemaakt van de lokale druiven vernatsch ofwel schiava, die een lichte, fruitige wijn geeft en de lagrein, die garant staat voor een volle, pittige, donkerrode wijn en wat doet denken aan syrah.

Populair bij buitensporters

Alto Adige is een heerlijk gebied voor de sportieve levensgenieter. Het behoort tot de mooiste en best georganiseerde wandelgebieden van Italië. Het telt Zeven natuurparken en een nationaal park, Stelvio. Er zijn vele prachtige wandelroutes, zoals de tien Alta Via’s. Een van de allermooiste is de Alta Via 1. Maar Alto Adige is ook ideaal voor mountainbiken, rafting, bergbeklimmen, skiën en snowboarden.

Als je nieuwsgierig bent naar een wijnreis in het mooiste wandelgebied van Italië, moet je zeker een kijkje nemen https://www.vinaventura.nl/wijnreis/wijnreis-alto-adige/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *