Naar aanleiding van mijn wijnexcursies in Nederland hier iets over de term BOB: Beschermde Oorsprongsbenaming. Wat is een BOB? Dat is een kwaliteitskeurmerk, het hoogste kwaliteitskeurmerk. Producten met het BOB-keurmerk moeten geproduceerd, verwerkt en bereid worden binnen een bepaald gebied volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. De producten moeten aan strenge voorwaarden voldoen. Bij wijn is er bijvoorbeeld een lijst met toegestane druivenrassen. Ook ligt er vast welke bestrijdingsmiddelen zijn toegestaan en welke niet en welke stoffen toegevoegd mogen worden tijdens het wijn maken.
Nederlandse gebieden met BOB
Voor de Nederlandse wijnen zijn er momenteel 7 BOB’s. Je kunt BOB vergelijken met het Franse AOP keurmerk: Appellation d’Origine Protégée, waarvan het een letterlijke vertaling is. (AOP heette tot voor kort AOC)
Dit zijn de 7 Nederlandse gebieden met een BOB:
- Maasvallei Limburg (samen met België, 2017)
- Mergelland (2018)
- Oolde (2018)
- Vijlen (2018)
- Ambt Delden (2019)
- Achterhoek Winterswijk (2020)
- Rivierenland (2022)
Twente, Schouwen-Duiveland en de Voerendaalse Bergen hebben een aanvraag lopen bij de RVO. Een adviescommissie toetst of de aanvraag in overeenstemming is met de Europese regelgeving. Is dit het geval, dan onderzoekt de Europese Commissie of het aanvraagdossier voldoet aan alle vereisten. Zo’n proces kan tot wel drie jaar duren.
Ook andere producten hebben het BOB-keurmerk, zoals Brabantse Wal asperges, Opperdoezer ronde en verschillende soorten kazen.
Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)
Een stapje lager is de BGA: Beschermde Geografische Aanduiding. In Nederland komen deze overeen met de provincies. Ze zijn vergelijkbaar met de Franse IGP ofwel Vin de Pays – waarbij ‘pays’ opgevat moet worden als landstreek. De producent moet ook aan regels voldoen, maar deze zijn minder streng dan bij de BOB.
Nederland is in de afgelopen jaren een kwaliteitswijnland geworden!