Daar denk ik wel eens over na. En jullie wijnliefhebbers en avonturiers vast ook! Ik ga je laten kennismaken met twee Nederlanders die dit deden: een wijngaard beginnen in Portugal
De jonge Bart en Hettie kwamen terug van een jaar lange rondreis in Zuid-Amerika. De boot ging van Brazilië naar Rotterdam, met een tussenstop in Lissabon. En in die paar dagen dat de boot daar aanmeerde, gebeurde er iets onverwachts. Ze werden verliefd op Portugal. Het stukje Europa dat het meest op Zuid-Amerika leek! Nederland kon wel wachten. De twintigers kochten een vervallen boerderij in de prachtige heuvels van de Alentejo. Aanvankelijk probeerden ze met tulpen een bedrijf op te bouwen.
Het was niet makkelijk de eerste jaren. In hun witte boerderijtje, dat aanvankelijk niet meer dan een schuur zonder verwarming en stromend water was, werd hun zoon geboren. Het was hard werken! Na wat kleine successen maar ook tegenslagen besloot het gezin om de bloementeelt in te ruilen voor wijnbouw. In de jaren ‘80 en ‘90 stond Portugal niet bepaald
bekend om zijn goede wijnen.
Portugese wijnen: een wereld te winnen
Rond 2000 begon er een frisse wind te waaien. Grote verbeteringen waren al ingezet toen Portugal lid werd van de EU en men met de ontvangen subsidies kon investeren in innovaties op wijngebied zoals roestvrij stalen tanks, temperatuur-gecontroleerde gisting en opslag. Daardoor lukte het de producenten om veel betere witte wijnen te maken. Buitenlandse investeerders zetten nieuwe, vooruitstrevende wijngoederen op. Meer jonge Portugezen begonnen zich te interesseren voor het wijnvak. Zo ook Luís Louro, zoon van de beroemde Miguel Louro. En Luís is nu Barts’ oenoloog!
Goed verteller
Nu, jaren later, is De Quinta uitgegroeid tot een mooie wijngaard die écht lekkere wijnen voortbrengt. En Bart is een trotse wijnboer die letterlijk vól zit met interessante verhalen. Die krijg je te horen tijdens de wandeling rond het oude dorpje Arraiolos en met de uitgebreide proeverij, gezeten onder de pergola voor het wit-blauwe boerderijtje.