Zeven redenen om mee naar Portugal te gaan

Portugal, land van zon en een 850 km lange kust vol witte zandstranden en verscholen baaitjes, met wit-blauwe vissersdorpjes en Unesco-erfgoedplaatsen, met kurkeiken, port, gebakken sardientjes, fado . . . . . Jazeker, dat klopt, maar ik geef je zeven speciale redenen om Portugal met mij te bezoeken. 


De enorme rijkdom aan wijnen, wit en rood

Het land heeft 250 authentieke druivenrassen en het niveau wordt almaar hoger en hoger. Het toonaangevende Amerikaanse blad de Wine Spectator noemt Portugal een van de meest dynamische wijnlanden ter wereld.


Wijnboer Bart!

Portugal Bij Bart

Hij is de eigenaar van zo’n romantisch wit huisje met blauwe randen. En van een wijngaard van een hectare! Daar komen zeer goede rode wijnen vandaan. Het is ontzettend leuk om door de enthousiaste, joviale Bart ontvangen te worden op zijn terras, onder de druivenranken, en bij kaarslicht heerlijk te barbecueën met begeleidende wijnen. 


Paradijs voor lekkerbekken en nieuwsgierigen

Superlekkere, eerlijke gerechten. Ik ben dol op de Portugese gewoonte van “petiscos”: vele schaaltjes met hapjes die altijd op tafel worden gezet, en waar je steevast dingen tussen vindt die je nog nooit hebt geproefd. Zowel vlees, vis als groenten en peulvruchten. Pittige vloeibare kaasjes uit Arraiolos (lepelen!), kwarteleitjes, salade van octopus, gefrituurde inktvisjes, eendenmosselen, schelpjes, vijgenbladpompoen, knoflookboontjes, salami, gerookte ham, pittig gemarineerde rundvleesblokjes en nog veel meer. Als hoofdgerecht neem je een fantastische cataplana de mariscos (verse zeevruchten in saus), een feijoada (bonenstoofschotel) of porco preto (mals zwart Iberisch varkentje). Portugezen kennen meer dan honderd heerlijke manieren om bacalhau te bereiden. Kruiden als koriander, kruidnagel, pepertjes en kaneel versterken de smaken. Natuurlijk geniet je van voortreffelijke koffie met een pastel de nata: een krokant bladerdeeg-roomgebakje. Het land heeft uitstekende olijven en olijfolie, lekker brood en een grote keuze aan vis, schaal- en schelpdieren.


Unesco erfgoed: mistbossen met paleizen

Evora, prachtige universiteitsstad met imposante historische bezienswaardigheden zoals de kathedraal, het Kartuizer klooster en de Romeinse tempel. Maar het meest bijzonder vind ik de koele, groene mistbossen op de heuvel van Sintra met hun verscholen paleizen en kastelen. Ons hotel ligt daar!


Uniek Colares

Portugal wijnstok in Colares

De bevreemdende, o zo schilderachtige wijngaardperceeltjes van Colares, hoog boven zee. Die wijnranken liggend in het zand, elke gevormde tros gestut met een vork van bamboe, ik vind het zo aandoenlijk om te zien. Ze worden afgewisseld met even vreemde, horizontaal groeiende appelboompjes. Uniek: de druiven – ramisco, arinto en malvasia – hoeven niet geënt te worden.


Uniek Colares 2

Ja, en de koppige, ziltige, maar zeer uitzonderlijke wijnen die dat oplevert, moeten 7 jaar rijpen op houten vaten om enigszins toegankelijk te zijn. Ze worden gemaakt in een “kathedraal” van een wijnkelder: de oudste coöperatie van Portugal. Adembenemend mooi.


Afwisseling van eenvoud en exclusiviteit

Puur en authentiek, dat geldt voor de wijnen, de gerechten en de Portugezen zelf. Maar in die pure eenvoud zit juist de kracht. Ik denk aan het heerlijke chauffeursrestaurantje, maar ook aan Ristorante Piscinas, toprestaurant vlak aan de woeste oceaan, waar je versgevangen vis eet. Aan de superlekkere tafelwijnen, maar ook aan het biodynamische wijngoed Dona Dorinda, waar men één druivenras verbouwt, de syrah, waarvan een topwijn wordt gemaakt. We genieten van de afwisseling in eenvoud, te vinden in de agriturismo waar we in voormalige arbeidershuisjes verblijven, en de luxe van ons sprookjeshuis Sintra Jardim in het bos.

Kurk
kurkeiken
lunch bij Portugal Ramos
ons hotel in Sintra
Portugal Colares oogst
Portugal Wijngaard in Colares
Restaurant Piscinas
Uitzicht restaurant Piscinas
Wandelkaart bestuderen
zelfgemaakte likeuren Casa do Platano