Wat is wijngaard Hof van Twente?
Wijngaard Hof van Twente is een wijnbedrijf in Bentelo, zo’n 10 kilometer van Delden. Ilse en Roelof Visscher hebben hier drie verspreid liggende wijngaarden en een prachtige en gezellige proefruimte. Daar kun je hun wijnen proeven en informatie of een rondleiding krijgen. Voor als zij er zelf niet zijn, hebben zij professionele medewerkers in dienst om je te ontvangen, te woord te staan en van een glas wijn te voorzien.
De familie Visscher wil graag mensen ontvangen op hun wijnbedrijf en hen bekend maken met hun wijnen. Ze streven ernaar om je een beleving te bieden, de beleving van hun wijngoed, waar je niet alleen hun wijnen kunt proeven vergezeld van een klein hapje, maar ook kunt rondkijken en ontdekken, zien hoe de wijn gemaakt wordt, naar de wijngaarden wandelen, dóór de wijngaarden wandelen en natuurlijk hun wijnen kopen. De omgeving leent zich perfect voor een wandeling, een echte wijnwandeling!
Maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben zij hoog in het vaandel staan, zij bieden werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Wordt er wijn gemaakt in Twente?
In Twente zijn meerdere wijnbedrijven gevestigd maar verreweg het bekendste is Wijngoed Hof van Twente.
Roelof en Ilse Visscher zijn in 2000 gestart met hun wijngoed. Eigenlijk zijn het drie wijngaarden, verspreid gelegen in de nabije omgeving, met een totale oppervlakte van 5,5 hectare. Voor de productie van de rode-, witte- en rosé- Twentse wijn worden druiven verbouwd die goed gedijen in het noordelijke klimaat. In de eigen wijnmakerij van de familie Visscher worden de druiven verwerkt tot de Twentewijnen die je op maandag tot en met zaterdag – en tijdens mijn Wijnexcursie Twente – kunt komen proeven in hun mooie proefruimte in Bentelo.
Het avontuur: wijnboeren in Nederland
Beide komen zij uit Twente. Roelof heeft een landbouwachtergrond, het boerenbedrijf trok hem altijd al. Hij studeerde aan de Internationale Agrarische Hogeschool te Deventer en studeerde af op bedrijfskunde. Na aan managementbaan bij de Agrarische Bedrijfsverzorging Oost Nederland, besloot hij de mogelijkheden te gaan onderzoeken in de wijnbouw in Nederland, die toen nog in de kinderschoenen stond. Na vele gesprekken met pionier-op-wijnbouwgebied Jan Oude Voshaar, die al enkele jaren eerder een wijngaard had opgezet in Wageningen, besloot hij dat de vooruitzichten gunstig waren en hij de stap naar een eigen wijnbouwbedrijf durfde te wagen. Sinds 2003 is hij full time wijnboer, of beter: ondernemer in de wijnbouw, zoals hij het zelf verwoordt.
Ilse is orthopedagoog en heeft een ruime ervaring in het werken met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het opzetten van een zorgboerderij was haar dus op het lijf geschreven en zij heeft dit stukje bij beetje uitgebouwd, naast haar werkzaamheden als wijnboerin.
Prijswinnende wijnen
Het jaar 2000 was een spannend jaar: toen plantten zij de eerste 7.500 druivenstokken. In die tijd was Hof van Twente een van de voortrekkers, er waren nog weinig professionele wijnbedrijven in Nederland. Vervolgens bouwden zij een wijnkelder, wijnmakerij en een proeflokaal.
Bij de eerste Nederlandse wijnkeuring in 2004 scoorden zij meteen al prijzen voor hun toen nog zo jonge wijnen: ’t Nieuwland rood 2002 en ’t Nieuwland wit 2002. Zij sleepten ook verschillende malen de publieksprijs in de wacht bij het grote en internationale rosé-evenement Rosé aan Zee. Inderdaad, het wijngoed is ook internationaal is opgevallen, zoals op de Austrian Wine Challenge in Wenen, waar zij prijzen wonnen.
Welke wijn wordt er gemaakt in Hof van Twente?
Wijngaard Hof van Twente maakt exclusieve kwaliteitswijn, onder meer vanwege de nieuwe rassen die zij gebruiken. Zij hebben het geluk om over een voor druivenplanten uitstekende bodem te beschikken. Veel aandacht besteden zij aan een uitgekiende bemesting en zij beperken het aantal druiven per hectare tot een minimum. Door deze productiebeperking slagen zij erin om de druiven veel meer concentratie en smaak te geven en dit proef je uiteraard terug in hun wijnen.
De druivenrassen waarmee zij werken zijn meeldouwresistente kruisingen die speciaal ontwikkeld zijn voor noordelijke gebieden. Zij hoeven hierdoor veel minder te spuiten met chemische bestrijdingsmiddelen dan hun collega’s die met de klassieke druivenrassen werken, belangrijk, vinden Roelof en Ilse, want zij willen zo natuurlijk mogelijk wijn maken. Behalve meeldouwresistent zijn deze druivenrassen ook enkele weken eerder rijp dan de klassieke rassen en ze kunnen ook nog goed tegen de kou.
Met deze druiven kan Hof van Twente kwalitatief hoogstaande wijnen maken.
Welke druivenrassen gebruiken Ilse en Roelof?
Pinotin, een kruising van onder andere de cabernet-sauvignon,
Regent, een druif met een donkerrode kleur en veel tannines, die resulteert in een krachtige wijn,
Johanniter, een rieslingkruising met een friszure en volle, fruitige smaak.
Riesèl, ook een rieslingkruising, die fijne citrus- en appelsmaken aan de wijn geeft
Solaris, die een geparfumeerde wijn geeft met bloemige geuren en een smaak van rijp fruit. Deze druif wordt gebruikt voor hun bijzondere dessertwijn.
En wat maken zij van al deze druiven?
• Rode wijnen:
Regent, Sueterie Rood (pinotin, cabertin en regent)
• Witte wijnen:
Johanniter, Solaris, Sueterie Edelzoet (solaris).
• Mousserende wijnen:
Sueterie Sprankel (riesèl) en rosé: Sueterie Rosé (pinotin en regent).
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Wijngoed Hof van Twente is eveneens een zorgboerderij. Het biedt dagbesteding en werkleerplekken aan mensen met een verstandelijke beperking, psychische stoornis, leerproblemen of mensen met een arbeidshandicap. Zij werken bijvoorbeeld in de wijngaard, maken wijn en aanverwante producten als wijngelei, wijnazijn en mosterd, werken in de catering of doen schoonmaak- en winkelwerkzaamheden.
Wandelen in de buurt van Wijngoed Hof van Twente
Het landschap leent zich goed om te wandelen en trouwens ook om te fietsen. Het is gevarieerd: akkers, weiden met koeien, stukje bos, schilderachtige beken als de Hagmolenbeek, de Wolfkaterbeek en de Buitenbeek en hier en daar een landgoed.
De streek wordt doorkruist door vele spoorlijnen, zodat je gemakkelijk van station naar station kunt lopen.
Hoe kan ik wijngaard Hof van Twente bezoeken? Kan ik de wijn daar kopen?
Ilse en Roelof hebben een prachtige en gezellige proefruimte, die dagelijks geopend is van 11.00 – 17.00 uur (behalve zondag). Daar kun je hun wijnen proeven en informatie of een rondleiding krijgen. Zij hebben professionele medewerkers in dienst om je te ontvangen, te woord te staan en van een glas wijn te voorzien. Wanneer je het leuk vindt, of als er geen medewerker aanwezig is om je uitgebreid te woord te staan, kun je zelf met een tablet je eigen rondleiding maken door het bedrijf.
Als een van de weinige Nederlandse wijnbedrijven beschikken zij over een romantische wijnkelder. Achter de proefruimte bevindt zich een groothandel waar de professional alles kan kopen op het gebied van bier- en wijn maken.
Je kunt ook mini-druivenplantjes kopen.
Belangrijk
Naast de drukke werkzaamheden van ondernemer, wijnboer, gastvrouw / -heer, begeleiden van werknemers, enzovoort, hebben zij ook gewoon een gezin met drie kinderen.
Wat zij belangrijk vinden, is – net als ikzelf – zich sterk te maken voor Nederlandse wijn in het algemeen: laten zien hoe goed de kwaliteit tegenwoordig is!
Te doen/in de buurt:
• Excursie Vinaventura op 20 april www.vinaventura.nl/excursie-wijngaard-hof-van-twente/
• Wandelen rond landgoed Twickel in Delden
• Vele fietstochten mogelijk, bijvoorbeeld de 6 kastelen route.
Gegevens Wijngoed Hof van Twente
Suetersweg 2a, 7497 MZ Bentelo (Hof van Twente)
0547 292785 / 06-43794882
www.twentewijn.nl
info@twentewijn.nl